Frittata to nic innego jak masa jajeczna zapiekana z Twoimi ulubionymi warzywami. To jedno z najprostszych i najszybszych dań, idealne na szybki lunch, zwłaszcza dla osób zmagających się z celiakią. Zazwyczaj przygotowywana jest na patelni, jednak ja swoją wersję upiekłam w całości w piekarniku. Zaczynamy mordeczko?
Na skróty!
Składniki do przyrządzenia frittaty z cukinią i papryką
- 5 jajek
- 1 średnia cukinia (ok. 350g )
- 1 średnia papryka (ok. 240g)
- 40g sera feta
- garść czarnych oliwek
- garść orzechów włoskich
- łyżka pestek dyni
Przyprawy do przyrządzenia frittaty z cukinią i papryką
- zioła prowansalskie
- curry
- pieprz ziołowy
Przepis na pieczoną frittatę z cukinią i papryką
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj wszystkie warzywka oraz jajka. Paprykę pokrój na małe kawałki, wydrążając wcześniej środek.
Oliwki przekrój na połówki, cukinie pokrój na talarki, a następnie każdy z nich na 4 części. Orzechy włoskie rozdrobnij na małe kawałki. Przygotuj formę ceramiczną, w której ułożysz warzywa oraz orzechy. Posyp wszystko ziołami oraz wymieszaj.
Jajka wbij do miski i ubijaj mikserem przez około 3 minuty. Na koniec dodaj pieprz ziołowy i curry.
Wylej ubite jajka do wnętrza formy. Pokrój ser feta na kostki i włóż w różne miejsca do masy. Górę posyp pestkami dyni.
Całość piecz ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Sprawdzając czy masa się nie przypieka.
Ile kalorii ma frittata z cukinią i papryką?
Moja wersja frittaty ma dokładnie 898 kcal. Porcja (1/4 całości) ma ok. 225 kcal:
- białka: 14 g,
- tłuszcze: 15,25 g,
- węglowodany: 8,7 g.
I mordeczka się cieszy 🙂