Frittata z cukinią i czerwoną papryką

Frittata z cukinią i czerwoną papryką

Frittata to nic innego jak masa jajeczna zapiekana z Twoimi ulubionymi warzywami. To jedno z najprostszych i najszybszych dań, idealne na szybki lunch, zwłaszcza dla osób zmagających się z celiakią. Zazwyczaj przygotowywana jest na patelni, jednak ja swoją wersję upiekłam w całości w piekarniku. Zaczynamy mordeczko?

Składniki do przyrządzenia frittaty z cukinią i papryką

  • 5 jajek
  • 1 średnia cukinia (ok. 350g )
  • 1  średnia papryka (ok. 240g)
  • 40g sera feta
  • garść czarnych oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka pestek dyni

Przyprawy do przyrządzenia frittaty z cukinią i papryką

  • zioła prowansalskie
  • curry
  • pieprz ziołowy

Przepis na pieczoną frittatę z cukinią i papryką

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj wszystkie warzywka oraz jajka. Paprykę pokrój na małe kawałki, wydrążając wcześniej środek.

Oliwki przekrój na połówki, cukinie pokrój na talarki, a następnie każdy z nich na 4 części. Orzechy włoskie rozdrobnij na małe kawałki. Przygotuj formę ceramiczną, w której ułożysz warzywa oraz orzechy. Posyp wszystko ziołami oraz wymieszaj.

Jajka wbij do miski i ubijaj mikserem przez około 3 minuty. Na koniec dodaj pieprz ziołowy i curry.

Wylej ubite jajka do wnętrza formy. Pokrój ser feta na kostki i włóż w różne miejsca do masy. Górę posyp pestkami dyni.

Całość piecz ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Sprawdzając czy masa się nie przypieka.

Ile kalorii ma frittata z cukinią i papryką?

Moja wersja frittaty ma dokładnie 898 kcal. Porcja (1/4 całości) ma ok. 225 kcal:

  • białka: 14 g,
  • tłuszcze: 15,25 g,
  • węglowodany: 8,7 g.

I mordeczka się cieszy 🙂