Sezonowy bowl: szparagi, młode ziemniaczki, rzodkiewka, sadzone jajko

Gdy w lato promienie słoneczne dostarczają nam solidnej dawki witaminy D, warto sięgnąć po sezonowe pyszności. Pomysłów na składniki do zdrowego bowla może być wiele, ale najlepiej sprawdzą się produkty sezonowe, które zawitały właśnie na straganie.

Micha sezonowych pyszności, którą dziś polecam jest prosta do przygotowania, idealna na każdy posiłek dnia! Młode ziemniaczki, rzodkiewka, szpinak, szparagi, koperek – brzmi zachęcająco? Dodam jeszcze, że to wszystko oblane jest sosem musztardowo-miodowym!

Składniki na sezonowy bowl

  • 500-750g młodych ziemniaków
  • pęczek świeżej rzodkiewki
  • 2 jajka
  • pęczek (500g/250g) zielonych szparagów
  • 4 garście szpinaku (60g)
  • duży pęczek koperku
  • 2 łyżki miksu: nasion słonecznika + pestek dyni
  • 2 łyżeczki sezamu

Składniki na sos musztardowo-miodowy do sezonowego bowla

  • musztarda delikatesowa
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Przepis na sezonowy bowl

1. Umyj młode ziemniaczki pod bieżącą wodą, dokładnie wyszoruj każde warzywo za pomocą wyznaczonej do tego szczoteczki. Zagotuj wodę w garnku. Podgotuj ziemniaki przez ok. 10 min.

2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przecedzone i osuszone ręcznikiem młode ziemniaki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysmaruj je oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem.

3. Piecz ziemniaki do momentu, aż się zarumienią (ok. 15-20 minut).

4. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, a następnie połóż na nią umyte i osuszone szparagi. Łykowate końcówki możesz odkroić – nie nadają się do jedzenia. Szparagi wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi oraz solą himalajską i pieprzem.

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.

6. W czasie, gdy ziemniaki i szparagi się pieką przygotuj bazę pod bowla. Do miseczek wsyp po 2 garści szpinaku, umyte i pokrojone rzodkiewki, mix nasion słonecznika oraz sezam.

7. Wyjęte z piekarnika ziemniaczki i szparagi odstaw na bok, aby troszkę ostygły.

8. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki i przełóż do miseczek wraz z paroma ziemniakami.

9. Przygotuj jajko na twardo. Na rozgrzaną patelnie wlej łyżeczkę oleju kokosowego, rozbij jajka, przypraw solą, pieprzem, odrobiną czarnuszki i posyp odrobiną sezamu. Przełóż jajko do bowla.

10. Całość polej odrobiną sosu musztardowo miodowego (wymieszaj 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy z odrobiną ziół prowansalskich).

Ile kalorii ma sezonowy bowl?

Z podanych składników wyszły 2-3 porcje, gdzie jedna z nich ma ok. 576 kcal, w tym:

  • 21,5 g białka,
  • 21,2 g tłuszczy,
  • 78,2 g węglowodanów.

*wartość liczona bez sosu

Pałaszuj tego ziemniaka! 🙂