Weganizm jest pogłębioną wersją wegetarianizmu. Tradycyjne desery w wielu przypadkach nie spełniają założeń tej diety, dlatego przygotowaliśmy kilka smacznych propozycji. Z przepisów mogą skorzystać również osoby, które po prostu szukają zdrowszych przepisów lub chcą spróbować czegoś nowego. Przekonaj się, czym jest weganizm i wypróbuj nasze receptury.
Na skróty!
Czym jest weganizm?
Dieta wegetariańska jest dietą roślinną, ale nie wyklucza z jadłospisu produktów odzwierzęcych takich jak mleko, ser i jaja. Za to dieta wegańska zupełnie je eliminuje. Weganie rezygnują nie tylko z mięsa, ale również z korzystania z kości, smalcu czy żelatyny. Można śmiało powiedzieć, że weganizm stanowi radykalną odmianę wegetarianizmu. Chociaż dla wielu osób może to być niezrozumiałe, w tej diecie nie stosuje się nawet miodu. Po prostu polega na rezygnacji ze wszystkiego, co ma pochodzenie zwierzęce.
Wbrew obiegowym opiniom weganie nie żywią się wyłącznie warzywami i owocami, chociaż oczywiście stanowią one ważną część ich jadłospisu. Rezygnując ze wszystkiego, co ma zwierzęce pochodzenie, trzeba zwrócić jeszcze większą uwagę na spożywanie odpowiedniej ilości produktów zbożowych. Kasze, makarony, ziemniaki, otręby i pieczywo, przede wszystkim pełnoziarniste, dostarczają ważne składniki odżywcze. W diecie nie może zabraknąć roślin strączkowych. Różnego rodzaju nasiona, orzechy oraz oleje dostarczają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i układu krążenia.
Zastanawiasz się, jak przygotować ciasto, który nie będzie zawierało mleka, sera ani jajek? Okazuje się, że możliwości jest wiele. Oto przykłady, z których warto skorzystać.
Wegański sernik na zimno z kremem cytrynowym
To ciasto to poezja smaku. Kakaowy spód kontrastuje smakiem i kolorem z cytrynowym kremem. Jak jednak przygotować sernik bez sera? Bazę stanowi mleko kokosowe oraz zagęszczacze takie jak skrobia ziemniaczana. Wszystkie szczegóły sprawdzisz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/weganski-sernik-na-zimno-z-lemon-curd. Do przygotowania kremu normalnie użylibyśmy klasycznej żelatyny, ale w wegańskim cieście nie możemy tego zrobić. Dlatego żelatynę pochodzenia zwierzęcego zastępujemy agarem, który jest substancją żelującą pozyskiwaną z wodorostów.
Wegański torcik czekoladowy z kokosową śmietanką
Czekoladę lubi prawie każdy, dlatego torcik czekoladowy stanowi kuszącą opcję. Tym bardziej, gdy zdobi go śmietanka i truskawki. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, o czym przekonasz się, sprawdzając przepis na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/weganski-torcik-czekoladowy-z-owocami. Aby go wykonać, pamiętaj, żeby zwykłe mleko zastąpić mlekiem, a poprawnie mówiąc napojem, roślinnym. Potrzebna będzie też śmietanka kokosowa. Wśród składników na ciasto znajduję się trzy rodzaje mąki: owsiana, kasztanowa i ziemniaczana. Świeże truskawki na wierzchu stanowią zwieńczenie cukierniczego dzieła.
Torcik marchewkowy w wersji raw
Desery z surowych składników to samo zdrowie i właśnie dlatego przekonaj się, jak smakuje torcik marchewkowy z naszego przepisu: https://uwielbiam.pl/przepis/torcik-marchewkowy-raw. To też dobry sposób, aby wprowadzić nieco warzyw do menu dziecka, które ich nie lubi. Tutaj nie wyczuje nawet, że ma do czynienia z marchewką. Poza tym w torciku znajdują się orzechy nerkowca i laskowe, daktyle oraz rodzynki, które również mają wiele cennych właściwości.
Wegańskie ciasto z czekoladowo-kawowym kremem
To ciasto zachwyci nie tylko wegan. Ciasteczkowy spód, oczywiście z wegańskich herbatników, zapewnia przyjemną chrupkość, która kontrastuje z wyłożonym na nim puszystym kremem. Intensywnie czekoladowo-kawowy krem przygotujesz z ciecierzycy, wegańskiego jogurtu waniliowego, syropu z agawy, przestudzonego espresso, kakao i rozpuszczonego oleju kokosowego. Tutaj zobaczysz, jak fantastycznie prezentuje się to ciasto:
https://uwielbiam.pl/przepis/weganskie-ciasto-czekoladowe-mocha. Kieruj się wskazówkami z przepisu, a z pewnością Tobie wyjdzie tak samo.
Materiał zewnętrzny