Zawiń wiosnę w chrupiące sajgonki. Spróbuj Spring Rollsów, czyli ryżowych, bezglutenowych ruloników z bogactwem warzyw w środku. To szybkie, zdrowe i lekkie danie, którego smak dopełnia orzechowy sos do maczania. No to chrup!
Na skróty!
Składniki na Spring Rolls z warzywami
- 100g papieru ryżowego do sajgonek
- 2 kalarepy
- 1 duża marchewka/2 małe
- 1/2 ogórka zielonego
- 2 małe ogórki małosolne
- awokado
- garść szpinaku
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki hummusu (ja użyłam z buraka)
Składniki na orzechowy sos do Spring Rollsów z warzywami
- masło orzechowe (1 duża łyżka)
- sos sojowy (2-3 łyżki)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- łyżka jogurtu sojowego/kokosowego (2 łyżki)
- odrobina wody
Przepis na Spring Rolls z warzywami
1. Warzywa dokładnie umyj. Kalarepki, ogórka i marchewkę obierz, że skórek. Awokado przekrój na pół.
2. Następnie pokrój warzywa w cienkie słupki, paseczki oraz plasterki.
3. Do głębszego dużego talerza/miski wlej wodę. Papier ryżowy do sajgonek zamocz na parę sekund. Wyciągnij, połóż na desce. Posmaruj lekko hummusem i układaj kolejno: szpinak, marchew, ogórki, kalarepę, awokado. Posyp odrobiną sezamu.
4. Sajgonkę składamy w następującej kolejności: końcem papieru przykrywamy nadzienie, zawijamy prawy i lewy boczek, a na końcu zwijamy całość.
5. Wymieszaj składniki na sos (możesz zmieniać proporcję według uznania). Posyp odrobiną sezamu.
Ile kalorii mają Spring Rolls z warzywami?
Z podanych składników wyszło dokładnie 12 Spring Rollsów. Jeden ma ok. 80 kcal, w tym:
- Białka: 1,8g
- Tłuszczy: 3,6g
- Węglowodanów: 10,6g
*wartość liczona bez sosu
Smacznego rollowania 🙂