Spring Rolls z warzywami

Zawiń wiosnę w chrupiące sajgonki. Spróbuj Spring Rollsów, czyli ryżowych, bezglutenowych ruloników z bogactwem warzyw w środku. To szybkie, zdrowe i lekkie danie, którego smak dopełnia orzechowy sos do maczania. No to chrup!

Składniki na Spring Rolls z warzywami

  • 100g papieru ryżowego do sajgonek
  • 2 kalarepy
  • 1 duża marchewka/2 małe
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 2 małe ogórki małosolne
  • awokado
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki hummusu (ja użyłam z buraka)

Składniki na orzechowy sos do Spring Rollsów z warzywami

  • masło orzechowe (1 duża łyżka)
  • sos sojowy (2-3 łyżki)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • łyżka jogurtu sojowego/kokosowego (2 łyżki)
  • odrobina wody

Przepis na Spring Rolls z warzywami

1. Warzywa dokładnie umyj. Kalarepki, ogórka i marchewkę obierz, że skórek. Awokado przekrój na pół.

2. Następnie pokrój warzywa w cienkie słupki, paseczki oraz plasterki.

3. Do głębszego dużego talerza/miski wlej wodę. Papier ryżowy do sajgonek zamocz na parę sekund. Wyciągnij, połóż na desce. Posmaruj lekko hummusem i układaj kolejno: szpinak, marchew, ogórki, kalarepę, awokado. Posyp odrobiną sezamu.

4. Sajgonkę składamy w następującej kolejności: końcem papieru przykrywamy nadzienie, zawijamy prawy i lewy boczek, a na końcu zwijamy całość.

5. Wymieszaj składniki na sos (możesz zmieniać proporcję według uznania). Posyp odrobiną sezamu.

Ile kalorii mają Spring Rolls z warzywami?

Z podanych składników wyszło dokładnie 12 Spring Rollsów. Jeden ma ok. 80 kcal, w tym:

  • Białka: 1,8g
  • Tłuszczy: 3,6g
  • Węglowodanów: 10,6g

*wartość liczona bez sosu

Smacznego rollowania 🙂