Wegański sernik

Wegański sernik z migdałów i nerkowców – bez soi

Oto pyszny kremowy sernik bez sera i jajek oblany daktylowym karmelem. Wbijaj na przepis na wegański sernik bez pieczenia, przyrządzony w zdrowej wersji – bez dodatku cukru. (Bez)sernik polecam oczywiście wszystkim, a szczególnie osobom na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.

Składniki na wegański sernik z migdałów i nerkowców

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 35g daktyli (waga po namoczeniu)
  • 200g migdałów blanszowanych
  • 100g nerkowców
  • 45g syropu z daktyli/klonowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z cytryny
  • aromat waniliowy/laska wanilii
  • cynamon
  • szczypta soli

Składniki na spód wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców

  • 35g masła orzechowego
  • 100g daktyli namoczonych przez noc
  • 60g płatków migdałów
  • 85g bezglutenowych płatków owsianych (jeśli tolerujesz gluten to użyj zwykłych)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kakao

Składniki na daktylowy karmel do wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców (opcjonalnie)

  • 70g płatków migdałów
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100g daktyli

Przepis na wegański sernik z migdałów i nerkowców

1. Nerkowce i migdały wsyp do miseczki i zalej wodą, pozostaw je na parę godzin (najlepiej na noc).

2. Przygotowanie spodu z sernika zajmie Ci niewiele czasu. Na początku zalej wrzątkiem 100g daktyli, pozostaw je na godzinę. Następnie po tym czasie wyciągnij 30g daktyli z wody i odstaw na bok (przydadzą się do masy „serowej”). Resztę daktyli zblenduj z płatkami owsianymi, masłem orzechowym, 2 łyżkami oleju kokosowego, płatkami migdałów oraz 1 łyżeczką kakao.

3. Blaszkę wyłóż papierem i wysmaruj delikatnie olejem roślinnym. Przełóż masę na spód blaszki do pieczenia. Włóż na 20 min do zamrażalki.

4. Przyszedł czas na przygotowanie mojej ulubionej części, czyli masy (bez)sernikowej. W pierwszej kolejności odcedź migdały i orzechy. Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce, a następnie wyciśnij z niej sok. Do blendera kielichowego (lub dowolnego, który dobrze mieli) dodaj migdały i orzechy, mleczko kokosowe z puszki, sok z cytryny, szczyptę soli, olej kokosowy, 30g daktyli (tych wcześniej odstawionych na bok) i syrop, a następnie dobrze zmiel całość. Przemiel całość przez ok. 10 min. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.

5. Wyciągnij blaszkę z zamrażalnika i wylej masę „serową”. Włóż ponownie do zamrażalnika na ok. 3h, aby ciasto „chwyciło”.

6. Po tym czasie przygotuj karmel datylowy: Zalewając na daktyle wrzątkiem i pozostaw na 1 godzinę. Następnie zmiksuj daktyle z 3 łyżkami masła orzechowego, aby karmel był bardziej lejący dodaj parę łyżek wody z namoczonych daktyli. Zblenduj na gładko i wylej na ciasto, rozprowadź delikatnie łyżeczką. Wierzch ciasta posyp wiórkami migdałowymi.

7. Sernik włóż do zamrażalki na parę godzin do momentu, aż będzie zwarty. Przechowuj go w lodówce.

Ile kalorii ma wegański sernik z migdałów i nerkowców?

Całe ciasto waży niewiele ponad 1kg, jego kaloryczność to ok. 4120 kcal. Wegański sernik podzieliłam na 10 kawałków, a jeden ma ok. 412 kcal, w tym:

  • Białka: 10,1g
  • Tłuszczy: 28,3g
  • Węglowodanów: 30,3g

Yummy! 🙂