Oto pyszny kremowy sernik bez sera i jajek oblany daktylowym karmelem. Wbijaj na przepis na wegański sernik bez pieczenia, przyrządzony w zdrowej wersji – bez dodatku cukru. (Bez)sernik polecam oczywiście wszystkim, a szczególnie osobom na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.
Na skróty!
- Składniki na wegański sernik z migdałów i nerkowców
- Składniki na spód wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców
- Składniki na daktylowy karmel do wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców (opcjonalnie)
- Przepis na wegański sernik z migdałów i nerkowców
- Ile kalorii ma wegański sernik z migdałów i nerkowców?
Składniki na wegański sernik z migdałów i nerkowców
- 400 ml mleczka kokosowego
- 35g daktyli (waga po namoczeniu)
- 200g migdałów blanszowanych
- 100g nerkowców
- 45g syropu z daktyli/klonowego
- łyżka oleju kokosowego
- sok z 1 dużej cytryny
- skórka z cytryny
- aromat waniliowy/laska wanilii
- cynamon
- szczypta soli
Składniki na spód wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców
- 35g masła orzechowego
- 100g daktyli namoczonych przez noc
- 60g płatków migdałów
- 85g bezglutenowych płatków owsianych (jeśli tolerujesz gluten to użyj zwykłych)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na daktylowy karmel do wegańskiego sernika z migdałów i nerkowców (opcjonalnie)
- 70g płatków migdałów
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100g daktyli
Przepis na wegański sernik z migdałów i nerkowców
1. Nerkowce i migdały wsyp do miseczki i zalej wodą, pozostaw je na parę godzin (najlepiej na noc).
2. Przygotowanie spodu z sernika zajmie Ci niewiele czasu. Na początku zalej wrzątkiem 100g daktyli, pozostaw je na godzinę. Następnie po tym czasie wyciągnij 30g daktyli z wody i odstaw na bok (przydadzą się do masy „serowej”). Resztę daktyli zblenduj z płatkami owsianymi, masłem orzechowym, 2 łyżkami oleju kokosowego, płatkami migdałów oraz 1 łyżeczką kakao.
3. Blaszkę wyłóż papierem i wysmaruj delikatnie olejem roślinnym. Przełóż masę na spód blaszki do pieczenia. Włóż na 20 min do zamrażalki.
4. Przyszedł czas na przygotowanie mojej ulubionej części, czyli masy (bez)sernikowej. W pierwszej kolejności odcedź migdały i orzechy. Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce, a następnie wyciśnij z niej sok. Do blendera kielichowego (lub dowolnego, który dobrze mieli) dodaj migdały i orzechy, mleczko kokosowe z puszki, sok z cytryny, szczyptę soli, olej kokosowy, 30g daktyli (tych wcześniej odstawionych na bok) i syrop, a następnie dobrze zmiel całość. Przemiel całość przez ok. 10 min. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką.
5. Wyciągnij blaszkę z zamrażalnika i wylej masę „serową”. Włóż ponownie do zamrażalnika na ok. 3h, aby ciasto „chwyciło”.
6. Po tym czasie przygotuj karmel datylowy: Zalewając na daktyle wrzątkiem i pozostaw na 1 godzinę. Następnie zmiksuj daktyle z 3 łyżkami masła orzechowego, aby karmel był bardziej lejący dodaj parę łyżek wody z namoczonych daktyli. Zblenduj na gładko i wylej na ciasto, rozprowadź delikatnie łyżeczką. Wierzch ciasta posyp wiórkami migdałowymi.
7. Sernik włóż do zamrażalki na parę godzin do momentu, aż będzie zwarty. Przechowuj go w lodówce.
Ile kalorii ma wegański sernik z migdałów i nerkowców?
Całe ciasto waży niewiele ponad 1kg, jego kaloryczność to ok. 4120 kcal. Wegański sernik podzieliłam na 10 kawałków, a jeden ma ok. 412 kcal, w tym:
- Białka: 10,1g
- Tłuszczy: 28,3g
- Węglowodanów: 30,3g
Yummy! 🙂