Wegański pasztet z batatów i selera – bez cebuli i czosnku

Szukasz przepisu na smaczny świąteczny pasztet warzywny, bez strączków, cebuli i czosnku? To wskakuj! Ten przepis to istne umami. Podrzuć go swojej babci – zobaczysz, będzie zachwycona!

Składniki na wegański pasztet z batatów i selera

  • 2 duże bataty/3 mniejsze (waga po obraniu 450g)
  • 1/2 selera (ok. 280g po obraniu)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu 180g-200g)
  • 2 łyżki miksu pestek dyni + słonecznika (może być sam słonecznik lub pestki dyni)
  • 3 łyżki siemienia lnianego (ok. 30g)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 50g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (+ troszkę do wysmarowania blaszki do pieczenia)
  • 1  łyżka sezamu

Przyprawy na wegański pasztet z batatów i selera

  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru
  • łyżeczka: papryki słodkiej, papryki wędzonej, kminu rzymskiego, kurkumy, chili, cynamonu
  • łyżka: majeranku, tymianku
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • pieprz czarny: 1 łyżeczki
  • sól himalajska: 1 łyżeczka

Przepis na wegański pasztet z batatów i selera

1. Warzywa (bataty i seler) dokładnie umyj i obierz. Pokrój na kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Przed pieczeniem delikatnie skrop oliwą z oliwek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40-60 min. Po tym czasie wyciągnij warzywa do przestygnięcia.

2. Na suchej patelni podpraż kaszę jaglaną. Następnie zalej ją wrzątkiem i odcedź. Do garna wlej świeżą wodę i zagotuj kaszę. Woda powinna być w proporcji 2:1 w stosunku do kaszy. Kasza powinna ją wchłonąć i napęcznieć.

3. Zmiel 3 łyżki siemienia lnianego w młynku.

4. Na patelni podpraż orzechy włoskie.

5. Warzywa wraz z kaszą przełóż do miksera i dokładnie zblenduj (możesz to zrobić za pomocą ręcznego robota). Dodaj zmielone siemię lniane, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika – całość wymieszaj.

6. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Posmaruj troszkę oliwą z oliwek i wsyp na spód blaszki płatki owsiane (ok. łyżki). Wylej masę do formy, wygładź, posyp sezamem, wsadź do piekarnika i piecz przez 60 minut. Jeśli po tym czasie pasztet jeszcze będzie lejący dopiecz go do momentu, aż się zetnie.

7. Wyjmij upieczony pasztet i odstaw na parę godzin.

Ile kalorii ma wegański pasztet z batatów i selera?

Cały pasztet ma ok. 1536 kcal. Podzieliłam go na 10 kawałków, a jeden ma ok. 150 kcal, w tym:

  • Białka: 4,5g
  • Tłuszczy: 7,4g
  • Węglowodanów: 17,8g

Babunia będzie dumna! 😉