Bezglutenowe brownie

Bezglutenowe brownie z fasoli

Masz dość zabawy z mąkami bezglutenowymi? Chcesz szybki i sprawdzony przepis na pyszne czekoladowe ciasto, które nie będzie kolejnym zakalcem? Zrób ze mną bezglutenowe brownie z fasoli bez białego cukru.

Składniki na bezglutenowe brownie z fasoli

  • 2 puszki fasoli czerwonej konserwowej (450g)
  • 2 dojrzałe banany (240g – waga bez skórki)
  • masło orzechowe 100g
  • 2 jajka
  • syrop daktylowy 60g
  • olej kokosowy 50g
  • kakao 45g (4 czubate łyżki)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie (opcjonalnie: łyżeczka sody oczyszczonej)
  • opcjonalnie: orzechy pekan (40g)

Składniki na polewę do bezglutenowego brownie z fasoli

  • mleko roślinne 50ml (najlepiej migdałowe)
  • 35g czekolady gorzkiej z min. 85% zawartości kakao
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Przepis na bezglutenowe brownie z fasoli

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Fasole z puszek przełóż na sito i następnie dokładnie przepłucz.

2. Do miski syp fasolę, dodaj pokrojone banany, masło orzechowe, olej kokosowy, kakao, syrop daktylowy i za pomocą blendera dokładnie zmiksuj na gładko. Pamiętaj, żeby kawałki fasoli nie pozostały w masie – to ważne, o ile nie chcesz czuć posmaku fasoli w cieście 😉 Do masy dodaj pozostałe składniki: jajka, proszek do pieczenia. Dokładnie zblenduj całość.

3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto do formy. Moja blacha do pieczenia ma wymiary ok. 28 cm x 15 cm – na brownie sprawdziła się idealnie.

4. Piecz na dolnej półce piekarnika od 45-60 min przy 180 stopniach. Wyjmij ciasto do ostygnięcia i zajmij się przygotowaniem polewy.

5. Polewę możesz przygotować z paru kostek gorzkiej czekolady oraz odrobimy (ok. 50 ml)  mleka roślinnego (polecam migdałowe lub kokosowe). Jeśli nie chcesz użyć czekolady, wykorzystaj łyżkę naturalnego kakao, łyżkę wody oraz łyżkę oleju kokosowego. Do garnka wrzuć składniki. Całość podgrzewaj na delikatnym ogniu cały czas mieszając tak, aby wszystko się rozpuściło i połączyło w gładką masę. Wylej gorącą polewę na brownie i udekoruj według uznania. Możesz udekorować górę ciasta orzechami i wiórkami kokosowymi 😉

Ile kalorii ma bezglutenowe brownie z fasoli?

Całe ciasto waży ok. 1kg, czyli jego kaloryczność to ok. 2795 kcal. Brownie podzieliłam na 10 kawałków, a jeden ma ok. 280 kcal, w tym:

  • Białka: 9,4g
  • Tłuszczy: 17,3g
  • Węglowodanów: 20,2g

Warte grzechu! Smacznego Bro 😉