Makaron z pesto z selera naciowego, awokado i orzechów włoskich

Seler naciowy może stać się ulubionym dodatkiem do Twoich dań. Wystarczy się przekonać, a jest do czego – do bogactwa witamin i właściwości oczyszczających. To jak skusisz się?

Jakie właściwości ma seler naciowy?

Seler naciowy to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, rzadko wykorzystywane jest jako główny składnik dań. Wiele osób zastanawia się do czego seler naciowy pasuje lub w jaki sposób go wykorzystać? Inni nie przepadają za jego intensywnym, charakterystycznym smakiem. Jest wiele sposobów, ja pokażę Ci jeden z nich. Jednak za nim przejdziemy do przepisu spróbuję przekonać Cię do selera inną drogą!

Mianowicie seler naciowy posiada wyjątkowe składniki odżywcze i słynie z walorów leczniczych, w jego skład wchodzą m.in związki stabilizujące pracę układu nerwowego (np. witamina B3), silne antyoksydanty (witaminy C i E), czy substancje obniżające ciśnienie tętnicze (np. potas). Dzięki kawasowi askorbinowemu zapobiega starzeniu się i działa antyoksydacyjnie na organizm, zapobiega nowotworom. Z kolei układ sercowo-naczyniowy wpiera zawartość tiaminy (wit.B1).

Dodatkowo seler naciowy dzięki swoim właściwościom wspiera  również prawidłową pracę mózgu, bezpośrednio uczestniczy w procesach metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów oraz wpływa bardzo korzystnie na wzrok. Pozytywów jest naprawdę wiele 😉

Więcej ciekawostek i sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie Nacioweselerlove.pl. Ok, czas na przepis! 🙂

Seler naciowy

Składniki na makaron z pesto z selera naciowego, awokado i orzechów włoskich

  • seler naciowy ok 400g (wybierz taki ze sporą ilością liści)
  • makaron bezglutenowy kukurydziany 160g
  • orzechy włoskie 65g (40g posłuży Ci do pesto, a 25g do makaronu)
  • pomidorki koktajlowe/papryczkowe (2 garści)

Składniki na pesto z selera naciowego i awokado i orzechów włoskich

  • dojrzałe awokado
  • 50g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 40g listków selera naciowego
  • sezam
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżeczka słonecznika/pestek dyni
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Przepis na makaron z pesto z selera naciowego, awokado i orzechów włoskich

1. Umyj dokładnie seler wraz z liśćmi. Delikatnie oddziel listki od łodyg.

2. Do blendera/miskera wrzuć składniki potrzebne na pesto: 40g-60g listków selera, 1 dojrzałe, miękkie awokado, 40g orzechów włoskich, łyżeczkę słonecznika, 50g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3-4 listki bazylii, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, płatki drożdżowe. Zmiksuj wszystko na gładko (jeśli mikser kielichowy nie daje rady, możesz użyć ręcznego blendera). Jeśli masa jest za gęsta dodaj troszkę oliwy oraz kawałki pokrojonej łodygi selera.

3. Ok, pesto gotowe. Zagotuj wodę i wrzuć swój ulubiony makaron (ja wykorzystałam makaron bezglutenowy kukurydziany, ponieważ unikam glutenu – działa na mój organizm mnie prozapalnie). Pokrój łodygi na drobne kawałki.

4. Rozgrzej patelnie dodaj łyżeczkę oliwy, wrzuć i przypiecz z każdej strony rozdrobnione orzechy włoskie (ok.25g). Po chwili dodaj pokrojony seler naciowy. Całość wymieszaj, ściągnij z ognia.

5. Zagotowany makaron przelej zimną wodą, odcedź i dodaj do orzechów wraz z 3 dużymi łyżkami pesto (podgrzewaj na małym ogniu). Dokładnie mieszaj całość, dodaj pomidorki. Gdy pomidorki powoli zmiękną, a pesto połączy się z makaronem, posyp całość sezamem. Ilość dodanej pasty selerowej zależy tylko od Ciebie, jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak możesz  dodać całość. Pamiętaj, że resztę pasty zawsze możesz zawsze wykorzystać na kanapkę lub jako dip do pokrojonych warzyw.

Twój selerowy posiłek jest gotowy! Możesz nałożyć na talerz i wszamać 🙂

Ile kalorii ma makaron z pesto z selera naciowego, awokado i orzechów włoskich?

Mój makaron wystarczył na 3 porcje, gdzie 1 porcja to ok. 634 kcal. W tym:

  • Białka: 11,3g
  • Tłuszczy: 41,8g
  • Węglowodanów: 56,1g

Czas na selerową szamkę!