Jak zrobić kimchi

Jak zrobić proste kimchi?

Koreańskie domowe kimchi to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Może być serwowane jako przystawka, może też stanowić główną bazę dania. Sprawdź jak zrobić kimchi krok po kroku.

Jakie właściwości ma kimchi?

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, bazujące na kiszonych warzywach uzupełnionych o przyprawy. Głównym składnikiem jest zazwyczaj kapusta pekińska, obok niej dodaje się również rzodkiew japońską, paprykę chili, marchew, imbir, czy czosnek. Wariacje mogą być naprawdę przeróżne, możemy eksperymentować do woli. Istotną rolę grają tutaj przyprawy, które wzmacniają smak i fermentują potrawę.

Kimchi, jak wszystkie kiszonki cudownie wpływa na odporność organizmu i przeciwdziała infekcjom. Co jeszcze? Za jeden z najpożyteczniejszych składników potrawy uznaje się bakterie z rodzaju Lactobacillus, należące do grupy pałeczek kwasu mlekowego. Dzięki czemu kimchi staje się naturalnym probiotykiem, regulując pracę jelit. Dodatkowo zawiera dużo błonnika pokarmowego, witaminę C, witaminę A, beta-karoten, selen, żelazo, forsfor oraz wapń.

Kimchi

Składniki na kimchi

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • biała rzepa (ja wykorzystałam białą rzodkiew)
  • cebulka dymka
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli himalajskiej

Składniki do pasty kimchi

  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 3 łyżki płatków chili
  • pół łyżeczki soli himalajskiej

Przepis na domowe kimchi

Jak zrobić kimchi?

1. Umyj kapustę, przekrój ją wzdłuż na 4 części. Następnie każdą ćwiartkę warzywa pokrój na kawałki. Przełóż kapustę do dużego garnka/naczynia z wodą wymieszaną z 4 łyżkami soli. Kapusta powinna być całkowicie przykryta. Zamknij naczynie i odstaw na 60 minut.

Jak zrobić kimchi?

2. W międzyczasie przygotuj pastę z przyprawami. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj 2 łyżki mąki ryżowej, cukier trzcinowy. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj ok. 5 minut do momentu, aż konsystencja zmieni się w kleik. Odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić kimchi?

3. Zetrzyj imbir oraz ząbki czosnku na tarce. Przygotuj sos sojowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, płatki chili. Wrzuć wszystko do wystudzonego kleiku – wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej pasty.

Jak zrobić kimchi?

4. Pokrój marchew na podłużne plasterki, rzepę (bądź rzodkiew) na talarki, cebulkę dymkę na większe kawałki. Dodaj do pasty i wymieszaj.

Jak zrobić kimchi?

5. Odcedź kapustę i dokładnie natrzyj ją pastą. Pamiętaj, że pasta jest bardzo ostra dlatego najlepiej będzie zaopatrzyć się w rękawiczki.

Jak zrobić kimchi?

6. Teraz dobrze wymieszanym kimchi możesz wypełnić słoiki, które zakręć i odłóż na ok. 5 – 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie Twoje kimchi będzie zdatne do spożycia.

Jak zrobić kimchi?

Ile kalorii ma kimchi?

Moje kimchi z powyższych składników wystarczyło na 5 słoików (o różnej objętości), gdzie 100-gramowa porcja ma ok. 40 kcal. W tym:

  • Białka: 2,4g
  • Tłuszczy: 0,7g
  • Węglowodanów: 7,3g

Serwuj jako dodatek do obiadu makaronu, ryżu, bowla. Sprawdzaj różne wariacje!

Jak zrobić kimchi?

Ale ogień!