Wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą

Wegańskie curry bez tofu? Oczywiście! Chodź, pokażę Ci przepis na na szybkie curry. Połączenie mleczka kokosowego, warzyw i ryżu sprawi, że nabierzesz ochoty na więcej!

Składniki na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą

  • 350-400g brukselki
  • mleczko kokosowe 400g
  • ciecierzyca gotowana/ w puszcze ok. 230-250g
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dodatkowo: ryż basmati

Przyprawy na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą

  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • żółte curry 2 łyżeczki
  • sezam 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • biała gorczyca (w nasionach) 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki cynamonu

Przepis na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą

Brukselka jest bogatym źródłem sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, dzięki czemu wykazuje właściwości antynowotworowe. To warzywo o dość wyrazistym smaku, lekko goryczkowym. Brukselka lubi być przechowywana zimnym miejscu, wtedy zostaje dłużej świeższa i zdatna do spożycia. A zamrażając ją możemy pozbyć się jej goryczkowego smaku, zachowując przy tym wszystkie właściwości.

Wyjmij zamrożoną brukselkę lub umyj dokładnie świeżą. Umyj cebule i podkrój na kawałki. Ząbki czosnku przemiel przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce, tak aby wyszło pół małej łyżeczki.

Rozgrzej patelnie z oliwą z oliwek, dodaj cebulę i smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek i mieszaj do momentu, aż zrobi się szklisto złoty kolor. Dodaj 2 łyżki curry, kurkumę, gorczycę, cynamon, paprykę. Wymieszaj i podduś, po chwili wlej mleczko kokosowe, a następnie dodaj brukselki. Duś potrawkę na małym ogniu przez ok. 10 min.

Dodaj ugotowaną ciecierzycę, jeśli używasz tej z puszki – przepłucz ją najpierw zimną wodą.

Curry podgrzewaj jeszcze przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą, a sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj czarnuszkę oraz sezam, wymieszaj całość. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym 😉

Ile kalorii ma wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą?

Moje curry z powyższych składników wystarczyło na 4 porcje, gdzie jedna porcja sosu ma ok. 343 kcal. W tym:

  • Białka: 13,2g
  • Tłuszczy: 18,2g
  • Węglowodanów: 32g

Ja swoją porcję curry zjadłam z ryżem basmati i odrobiną pietruszki.

Ale dobre! 🙂