Wegańskie curry bez tofu? Oczywiście! Chodź, pokażę Ci przepis na na szybkie curry. Połączenie mleczka kokosowego, warzyw i ryżu sprawi, że nabierzesz ochoty na więcej!
Na skróty!
Składniki na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą
- 350-400g brukselki
- mleczko kokosowe 400g
- ciecierzyca gotowana/ w puszcze ok. 230-250g
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- dodatkowo: ryż basmati
Przyprawy na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- żółte curry 2 łyżeczki
- sezam 1 łyżeczka
- czarnuszka 1 łyżeczka
- biała gorczyca (w nasionach) 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki cynamonu
Przepis na wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą
Brukselka jest bogatym źródłem sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, dzięki czemu wykazuje właściwości antynowotworowe. To warzywo o dość wyrazistym smaku, lekko goryczkowym. Brukselka lubi być przechowywana zimnym miejscu, wtedy zostaje dłużej świeższa i zdatna do spożycia. A zamrażając ją możemy pozbyć się jej goryczkowego smaku, zachowując przy tym wszystkie właściwości.
Wyjmij zamrożoną brukselkę lub umyj dokładnie świeżą. Umyj cebule i podkrój na kawałki. Ząbki czosnku przemiel przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce, tak aby wyszło pół małej łyżeczki.
Rozgrzej patelnie z oliwą z oliwek, dodaj cebulę i smaż ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek i mieszaj do momentu, aż zrobi się szklisto złoty kolor. Dodaj 2 łyżki curry, kurkumę, gorczycę, cynamon, paprykę. Wymieszaj i podduś, po chwili wlej mleczko kokosowe, a następnie dodaj brukselki. Duś potrawkę na małym ogniu przez ok. 10 min.
Dodaj ugotowaną ciecierzycę, jeśli używasz tej z puszki – przepłucz ją najpierw zimną wodą.
Curry podgrzewaj jeszcze przez ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się ładnie połączą, a sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj czarnuszkę oraz sezam, wymieszaj całość. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym 😉
Ile kalorii ma wegańskie curry z brukselką i ciecierzycą?
Moje curry z powyższych składników wystarczyło na 4 porcje, gdzie jedna porcja sosu ma ok. 343 kcal. W tym:
- Białka: 13,2g
- Tłuszczy: 18,2g
- Węglowodanów: 32g
Ja swoją porcję curry zjadłam z ryżem basmati i odrobiną pietruszki.
Ale dobre! 🙂