Rosół wegański

Wegański rosół z pieczonych warzyw

Budowanie odporności to nie taka prosta sprawa. Dlatego intensywny bulion z pieczonych warzyw sprawdzi się do tego wyśmienicie. Smakuje, rozgrzewa i dodaje sił, zwłaszcza przy zmianach pogody. Chodź, zrobimy to razem!

Składniki na wegański rosół

  • 3-4 średnie marchewki
  • 2-3 pietruszki w korzeniu
  • 2 cebule
  • duży por
  • seler
  • ćwierć małej kapusty włoskiej
  • jabłko

Przyprawy na wegański rosół

  • oliwa z oliwek
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 4  liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren pieprzu czarnego
  • goździki 2 szt.
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pieprz i sól do smaku (opcjonalnie)

Przepis na wegański rosół

Esencję rosołu o „mięsnym” smaku możesz osiągnąć dzięki pieczeniu warzyw. Ale nie tylko one nadają wyrazistości tej zupie. Jest nim kawałek kapusty włoskiej. Eksperymentować można na różne sposoby, dodając różne warzywa, grzyby, a nawet owoce (gruszkę, czy suszone śliwki, które bardzo polecam). Ja do swojej wersji dodałam pieczone jabłko, dzięki czemu nadałam lekką słodycz.

Wegański rosół - składniki

Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

Wegański rosół - składniki

Użyj do tego szczoteczki, która pomoże dokładnie usunąć resztki ziemi. Umyte warzywa pozostaw w skórce.

Wegański rosół - składniki

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/w naczyniu żaroodpornych umieść umyte warzywa. Do piekarnika idą: marchewki, seler (pokrój go na mniejsze kawałki), pietruszka w korzeniu, por (biała część), cebule (wcześniej przepołowione na pół, połówka jabłka. Wysmaruj je delikatnie oliwą z oliwek, aby ładnie się przypiekły. Piecz wszystko ok. 1h (a nawet dłużej) przy 180-200 stopniach, do momentu aż skórka warzyw zacznie się brązowić a środek będzie miękki.

Wegański rosół - składniki

Przygotuj duży garnek, w którym będziesz gotować rosół. Po upieczeniu warzyw wymnij je z piekarnika i przełóż do garnka. Dodaj część kapusty włoskiej, bukiet pietruszki, ząbki czosnku.

Wegański rosół - składniki

Zalej wszystko wodą, do pełna, tak aby warzywa były przykryte. Dodaj przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, listki laurowe, kurkumę, ząbki czosnku, sól.

Wegański rosół - składniki

Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień. Pamiętaj, że wywar nie ma się gotować, a „pykać na ogniu” przez 3h. Przez cały ten czas wieko garnka ma być zamknięte. Pamiętaj, że rosół lepiej smakuję na drugi dzień jak się troszkę przegryzie 😉

Ile kalorii ma wegański rosół?

Wywar z warzyw jest niskokaloryczny, za to ma ogrom właściwości wzmacniających. Czosnek oraz kurkuma działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wszystkie składniki z warzyw oraz z przypraw wnikają do bulionu, dzięki czemu czynią go bardzo wartościowym.

Jedna miseczka wywaru ma 130 kcal (z całości wyszło mi 6 porcji wywaru). W tym:

  • Białka: 7,8g
  • Tłuszczy: 1,2g
  • Węglowodanów: 26,9g

Ja do swojej porcji dodałam makaron bezglutenowy kukurydziany.

Wegański rosół - składniki

Smacznego! 🙂