Ros贸艂 wega艅ski

Wega艅ski ros贸艂 z pieczonych warzyw

Budowanie odporno艣ci to nie taka prosta sprawa. Dlatego intensywny bulion z pieczonych warzyw sprawdzi si臋 do tego wy艣mienicie. Smakuje, rozgrzewa i dodaje si艂, zw艂aszcza przy zmianach pogody. Chod藕, zrobimy to razem!

Sk艂adniki na wega艅ski ros贸艂

  • 3-4 艣rednie marchewki
  • 2-3 pietruszki w korzeniu
  • 2 cebule
  • du偶y por
  • seler
  • 膰wier膰 ma艂ej kapusty w艂oskiej
  • jab艂ko

Przyprawy na wega艅ski ros贸艂

  • oliwa z oliwek
  • p臋czek zielonej pietruszki
  • 4聽 li艣cie laurowe
  • 2-3 z膮bki czosnku
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren pieprzu czarnego
  • go藕dziki 2 szt.
  • 艂y偶eczka lubczyku
  • p贸艂 艂y偶eczki kurkumy
  • pieprz i s贸l do smaku (opcjonalnie)

Przepis na wega艅ski ros贸艂

Esencj臋 roso艂u o „mi臋snym” smaku mo偶esz osi膮gn膮膰 dzi臋ki pieczeniu warzyw. Ale nie tylko one nadaj膮 wyrazisto艣ci tej zupie. Jest nim kawa艂ek kapusty w艂oskiej. Eksperymentowa膰 mo偶na na r贸偶ne sposoby, dodaj膮c r贸偶ne warzywa, grzyby, a nawet owoce (gruszk臋, czy suszone 艣liwki, kt贸re bardzo polecam). Ja do swojej wersji doda艂am pieczone jab艂ko, dzi臋ki czemu nada艂am lekk膮 s艂odycz.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Wszystkie warzywa dok艂adnie umyj pod bie偶膮c膮 wod膮.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

U偶yj do tego szczoteczki, kt贸ra pomo偶e dok艂adnie usun膮膰 resztki ziemi. Umyte warzywa pozostaw w sk贸rce.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia/w naczyniu 偶aroodpornych umie艣膰 umyte warzywa. Do piekarnika id膮: marchewki, seler (pokr贸j go na mniejsze kawa艂ki), pietruszka w korzeniu, por (bia艂a cz臋艣膰), cebule (wcze艣niej przepo艂owione na p贸艂, po艂贸wka jab艂ka. Wysmaruj je delikatnie oliw膮 z oliwek, aby 艂adnie si臋 przypiek艂y. Piecz wszystko ok. 1h (a nawet d艂u偶ej) przy 180-200 stopniach, do momentu a偶 sk贸rka warzyw zacznie si臋 br膮zowi膰 a 艣rodek b臋dzie mi臋kki.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Przygotuj du偶y garnek, w kt贸rym b臋dziesz gotowa膰 ros贸艂. Po upieczeniu warzyw wymnij je z piekarnika i prze艂贸偶 do garnka. Dodaj cz臋艣膰 kapusty w艂oskiej, bukiet pietruszki, z膮bki czosnku.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Zalej wszystko wod膮, do pe艂na, tak aby warzywa by艂y przykryte. Dodaj przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, go藕dziki, pieprz czarny, listki laurowe, kurkum臋, z膮bki czosnku, s贸l.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Po zagotowaniu wody zmniejsz ogie艅. Pami臋taj, 偶e wywar nie ma si臋 gotowa膰, a „pyka膰 na ogniu” przez 3h. Przez ca艂y ten czas wieko garnka ma by膰 zamkni臋te. Pami臋taj, 偶e ros贸艂 lepiej smakuj臋 na drugi dzie艅 jak si臋 troszk臋 przegryzie 馃槈

Ile kalorii ma wega艅ski ros贸艂?

Wywar z warzyw jest niskokaloryczny, za to ma ogrom w艂a艣ciwo艣ci wzmacniaj膮cych. Czosnek oraz kurkuma dzia艂aj膮 przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wszystkie sk艂adniki z warzyw oraz z przypraw wnikaj膮 do bulionu, dzi臋ki czemu czyni膮 go bardzo warto艣ciowym.

Jedna miseczka wywaru ma 130 kcal (z ca艂o艣ci wysz艂o mi 6 porcji wywaru). W tym:

  • Bia艂ka: 7,8g
  • T艂uszczy: 1,2g
  • W臋glowodan贸w: 26,9g

Ja do swojej porcji doda艂am makaron bezglutenowy kukurydziany.

Wega艅ski ros贸艂 - sk艂adniki

Smacznego! 馃檪