Budowanie odporności to nie taka prosta sprawa. Dlatego intensywny bulion z pieczonych warzyw sprawdzi się do tego wyśmienicie. Smakuje, rozgrzewa i dodaje sił, zwłaszcza przy zmianach pogody. Chodź, zrobimy to razem!
Na skróty!
Składniki na wegański rosół
- 3-4 średnie marchewki
- 2-3 pietruszki w korzeniu
- 2 cebule
- duży por
- seler
- ćwierć małej kapusty włoskiej
- jabłko
Przyprawy na wegański rosół
- oliwa z oliwek
- pęczek zielonej pietruszki
- 4 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 6-8 ziaren pieprzu czarnego
- goździki 2 szt.
- łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól do smaku (opcjonalnie)
Przepis na wegański rosół
Esencję rosołu o „mięsnym” smaku możesz osiągnąć dzięki pieczeniu warzyw. Ale nie tylko one nadają wyrazistości tej zupie. Jest nim kawałek kapusty włoskiej. Eksperymentować można na różne sposoby, dodając różne warzywa, grzyby, a nawet owoce (gruszkę, czy suszone śliwki, które bardzo polecam). Ja do swojej wersji dodałam pieczone jabłko, dzięki czemu nadałam lekką słodycz.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
Użyj do tego szczoteczki, która pomoże dokładnie usunąć resztki ziemi. Umyte warzywa pozostaw w skórce.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/w naczyniu żaroodpornych umieść umyte warzywa. Do piekarnika idą: marchewki, seler (pokrój go na mniejsze kawałki), pietruszka w korzeniu, por (biała część), cebule (wcześniej przepołowione na pół, połówka jabłka. Wysmaruj je delikatnie oliwą z oliwek, aby ładnie się przypiekły. Piecz wszystko ok. 1h (a nawet dłużej) przy 180-200 stopniach, do momentu aż skórka warzyw zacznie się brązowić a środek będzie miękki.
Przygotuj duży garnek, w którym będziesz gotować rosół. Po upieczeniu warzyw wymnij je z piekarnika i przełóż do garnka. Dodaj część kapusty włoskiej, bukiet pietruszki, ząbki czosnku.
Zalej wszystko wodą, do pełna, tak aby warzywa były przykryte. Dodaj przyprawy: lubczyk, ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, listki laurowe, kurkumę, ząbki czosnku, sól.
Po zagotowaniu wody zmniejsz ogień. Pamiętaj, że wywar nie ma się gotować, a „pykać na ogniu” przez 3h. Przez cały ten czas wieko garnka ma być zamknięte. Pamiętaj, że rosół lepiej smakuję na drugi dzień jak się troszkę przegryzie 😉
Ile kalorii ma wegański rosół?
Wywar z warzyw jest niskokaloryczny, za to ma ogrom właściwości wzmacniających. Czosnek oraz kurkuma działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Wszystkie składniki z warzyw oraz z przypraw wnikają do bulionu, dzięki czemu czynią go bardzo wartościowym.
Jedna miseczka wywaru ma 130 kcal (z całości wyszło mi 6 porcji wywaru). W tym:
- Białka: 7,8g
- Tłuszczy: 1,2g
- Węglowodanów: 26,9g
Ja do swojej porcji dodałam makaron bezglutenowy kukurydziany.
Smacznego! 🙂