Jesień już w pełni, a to oznacza, że nadeszła ochota na coś rozgrzewającego. Tym razem będzie to warzywne leczo, które idealnie wzmocni odporność i poprawi Twój nastrój w czasie chłodniejszych dni.
Na skróty!
Składniki na 3-4 porcje wegetariańskiego leczo
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 średni bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
Przyprawy do wegetariańskiego leczo
- papryka ostra
- papryka wędzona
- papryka słodka
- sól himalajska
- pieprz czarny
- olej rzepakowy
Przepis na 3-4 porcje wegetariańskiego leczo
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Obierz cebulę i pokrój na półksiężyce. Przełóż cebulę na rozgrzaną patelnie (z dodatkiem 2 łyżek oleju). Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Podsmażaj na patelni całość.
Pokrojone w większe kostki papryki dodaj do cebulki i czosnku. Podduszaj 10-15 min.
Pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, a następnie dodaj do całości. Przypraw łyżeczką papryki słodkiej, łyżeczką papryki wędzonej. Dodaj jeszcze szczyptę papryki ostrej, soli oraz pieprzu. Wymieszaj i podduszaj ok 15 min.
Gdy warzywa będą dochodzić do siebie. Umyj i sparz pomidory, następnie obierz ze skórki.
Jeśli skórka dalej ciężko odchodzi, zalej pomidory wrzątkiem na max. poł minuty i spróbuj teraz.
Pokrój pomidory na większe kawałki i dodaj do duszących się warzyw. Podduszaj 10 min całość, aż smaki się połączą. Podawaj z chrupiącą ciabattą. 🙂
Ile kalorii ma wegetariańskie leczo?
Zgodnie z moim przepisem leczo powinno wystarczyć na ok. 3 porcję, wszystko zależy od ilości użytych składników. Możesz nimi manewrować 😉
W 1 porcji leczo jest 237 kcal. W tym:
- Białka: 7,4
- Tłuszczy: 8,2
- Węglowodanów: 38,4
Smacznego! 🙂