Wegetariańskie leczo

Jesień już w pełni, a to oznacza, że nadeszła ochota na coś rozgrzewającego. Tym razem będzie to warzywne leczo, które idealnie wzmocni odporność i poprawi Twój nastrój w czasie chłodniejszych dni.

Składniki na 3-4 porcje wegetariańskiego leczo

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy do wegetariańskiego leczo

  • papryka ostra
  • papryka wędzona
  • papryka słodka
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Przepis na 3-4 porcje wegetariańskiego leczo

leczo-1

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Obierz cebulę i pokrój na półksiężyce. Przełóż cebulę na rozgrzaną patelnie (z dodatkiem 2 łyżek oleju). Dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Podsmażaj na patelni całość.

leczo-2

Pokrojone w większe kostki papryki dodaj do cebulki i czosnku. Podduszaj 10-15 min.

leczo-3

Pokrój cukinię i bakłażan w kostkę, a następnie dodaj do całości. Przypraw łyżeczką papryki słodkiej, łyżeczką papryki wędzonej. Dodaj jeszcze szczyptę papryki ostrej, soli oraz pieprzu. Wymieszaj i podduszaj ok 15 min.

leczo-4

Gdy warzywa będą dochodzić do siebie. Umyj i sparz pomidory, następnie obierz ze skórki.

leczo-5

Jeśli skórka dalej ciężko odchodzi, zalej pomidory wrzątkiem na max. poł minuty i spróbuj teraz.

leczo-6

Pokrój pomidory na większe kawałki i dodaj do duszących się warzyw. Podduszaj 10 min całość, aż smaki się połączą. Podawaj z chrupiącą ciabattą. 🙂

Ile kalorii ma wegetariańskie leczo?

Zgodnie z moim przepisem leczo powinno wystarczyć na ok. 3 porcję, wszystko zależy od ilości użytych składników. Możesz nimi manewrować 😉

W 1 porcji leczo jest 237 kcal. W tym:

  • Białka: 7,4
  • Tłuszczy: 8,2
  • Węglowodanów: 38,4

leczo-7

Smacznego! 🙂