Nadszedł długo wyczekiwany czas na dynie! Fani tego warzywa wiedzą, że odmiana hokkaido jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Wszystko co dyniowe jest zdrowe, bo dynia przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry. Chodź pokażę Ci dobre śniadanie! Chyba, że wolisz lunch?
Na skróty!
Składniki na puree dyniowe
- 1 mała dynia hokkaido
- cynamon
- oliwa z oliwek
- sól himalajska
- curry (opcjonalnie)
Składniki na szpinakowy omlet
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- garść szpinaku baby
- 50 ml mleka kokosowego/roślinnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 0,5 banana
- 3 plastry mozzarelli
- cynamon
- puree dyniowe
- masło orzechowe (opcjonalnie)
Przepis na puree z dyni
Umyj dokładnie dynie. Ostrym nożem wytnij kawałek i wydrąż środek pozbywając się pestek.
Pestki możesz śmiało wykorzystać osuszając je i piecząc w piekarniku.
Tak wydrążoną dynie pokrój na kawałki o średniej grubości.
Tackę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, Ułóż na nim kawałki dyni, następnie posmaruj każdy kawałek oliwą z oliwek. Możesz użyć kuchennego pędzelka – będzie Ci łatwiej. Posól lekko solą. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180-200 St.
Wyjmij upieczoną dynie z piekarnia, poczekaj aż ostygnie. Jeśli dynia jest dobrze upieczona jej skórka będzie łatwo odchodzić. Obierz każdy kawałek ze skórki. Następnie przełóż do miski całość i dokładnie zblenduj. Przypraw solą i cynamonem. Ja do swojego puree dodałam szczyptę curry, żeby podkręcić smak.
Przełóż do słoiczka. Wuolah! Puree gotowe, czas na omlet 🙂
Przepis na szpinakowy omlet
Przygotuj składniki na omlet. Zblednuj dokładnie 2 jajka, garść szpinaku oraz 2 łyżki płatków owsianych. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możesz dodać ok 50-100 ml mleka kokosowego (lub jakiegokolwiek innego – jakie tylko Ci odpowiada). Rozgrzej patelnie z 1 łyżeczką oleju kokosowego, wylej ciasto na patelnie. Na średnim ogniu przyrządzaj placek i obróć na drugą stronę.
Wyłóż omlet na talerz, posmaruj połówkę puree dyniowym. Ułóż pokrojone banany, mozzarelle (ja użyłam tej bez laktozy) następnie posyp całość cynamonem. Możesz wybrać wersję bez mozzarelli, albo użyć innego sera. 😉
Złóż omlet w połowie i wstaw do piekarnika na 15 minut. Piecz w 180 stopniach, aż całość się zarumieni a ser rozpuści.
Ile kalorii ma szpinakowy omlet z puree z dyni i bananami?
Tak przygotowany omlet ma 477 kcal. Pamiętaj, że jeśli posmarujesz omlet masłem orzechowym kaloryczność będzie wyższa. Wersja bez masła ma:
- białka: 28 g
- tłuszcze: 23,6 g
- węglowodany: 39,9 g
Buon Appetito łakomczuszku! 🙂