Kurki, czyli pieprznik jadalny zostaną z nami jeszcze trochę, bo mniej więcej do końca października. A skoro trwa sezon kurkowy to może warto wykorzystać ogrom właściwości jakie dają te grzybki? Znajdziesz w nich dużo potasu i witaminy D, ale na tym nie koniec!
Na skróty!
Składniki na zupę z kurek z warzywami i koperkiem
- 600 g kurek
- włoszczyzna (seler, pietruszka w korzeniu, marchew, por)
- 1 średni batat (ok. 200 g)
- 1 średni ziemniak (ok. 150 g)
- 2 pęczki koperku
- 1 cebula
- łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy do zupy z kurek z warzywami i koperkiem
- szczypta pieprzu
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta kurkumy
- 4 listki laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
Przepis na zupę z kurek z warzywami i koperkiem
Podstawą zupy jest bulion warzywny. Umyj, obierz i pokrój drobno wszystkie warzywa na wywar: marchewki, pietruszkę, seler i por.
Marchew pokroić najlepiej w cienkie talarki, pietruszki i seler w małe kosteczki. Zagotuj wodę w większym garnku, do gotującej się wody wrzuć wszystkie warzywa, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.
Podczas, gdy bulion będzie się gotował na średnim ogniu. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój batata i zwykłego ziemniaka w drobną kosteczkę. Wrzuć do wywaru.
Teraz zajmij się przyrządzaniem kurek, które zanim umieścisz w garnku musisz poddusić na patelni.
Umyj dokładnie wszystkie grzybki, bardzo często osadza się na nich brud na górnej części kapelusza.
Pokrój cebule na kosteczkę, dodaj na patelnie 1 łyżkę oliwy z oliwek, poczekaj aż się zagrzeje, wrzuć cebulkę. Podsmażaj cebulkę chwilę, do momentu zarumienienia się.
Posiekane kurki wrzuć na patelnie, podduszaj na wolnym ogniu ok. 10-25 minut. Co chwilę mieszając 😉 Z ugotowanego bulionu warzywnego wyciągnij listki laurowe i ziele angielskie.
Podduszone kurki przełóż z cebulką do garnka z wywarem. Niech dojadą do siebie z warzywami ok. 15 minut. Do zupy wsyp dokładnie umyty i posiekany koperek, wymieszaj całość.
Brawka! Teraz zupka jest gotowa i możesz delektować się smakiem.
Ile kalorii ma zupa z kurek z warzywami i koperkiem?
Całość zupy ma 842 kcal, więc niewiele a jest bardzo pożywna 🙂 Jedna miseczka to ok. 225 kcal, w tym:
- białka: 6,4 g
- tłuszcze: 6,7 g
- węglowodany: 39,6 g
Kurka wodna ale to dobre!