Zupa z kurek z warzywami i koperkiem

Kurki, czyli pieprznik jadalny zostaną z nami jeszcze trochę, bo mniej więcej do końca października. A skoro trwa sezon kurkowy to może warto wykorzystać ogrom właściwości jakie dają te grzybki? Znajdziesz w nich dużo potasu i witaminy D, ale na tym nie koniec!

Składniki na zupę z kurek z warzywami i koperkiem

  • 600 g kurek
  • włoszczyzna (seler, pietruszka w korzeniu, marchew, por)
  • 1 średni batat (ok. 200 g)
  • 1 średni ziemniak (ok. 150 g)
  • 2 pęczki koperku
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy z oliwek

Przyprawy do zupy z kurek z warzywami i koperkiem

  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta kurkumy
  • 4 listki laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego

Przepis na zupę z kurek z warzywami i koperkiem

Podstawą zupy jest bulion warzywny. Umyj, obierz i pokrój drobno wszystkie warzywa na wywar: marchewki, pietruszkę, seler i por.

Marchew pokroić najlepiej w cienkie talarki, pietruszki i seler w małe kosteczki. Zagotuj wodę w większym garnku, do gotującej się wody wrzuć wszystkie warzywa, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.

Podczas, gdy bulion będzie się gotował na średnim ogniu. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój batata i zwykłego ziemniaka w drobną kosteczkę. Wrzuć do wywaru.

Teraz zajmij się przyrządzaniem kurek, które zanim umieścisz w garnku musisz poddusić na patelni.

Umyj dokładnie wszystkie grzybki, bardzo często osadza się na nich brud na górnej części kapelusza.

Pokrój cebule na kosteczkę, dodaj na patelnie 1 łyżkę oliwy z oliwek, poczekaj aż się zagrzeje, wrzuć cebulkę. Podsmażaj cebulkę chwilę, do momentu zarumienienia się.

Posiekane kurki wrzuć na patelnie, podduszaj na wolnym ogniu ok. 10-25 minut. Co chwilę mieszając 😉 Z ugotowanego bulionu warzywnego wyciągnij listki laurowe i ziele angielskie.

Podduszone kurki przełóż z cebulką do garnka z wywarem. Niech dojadą do siebie z warzywami ok. 15 minut. Do zupy wsyp dokładnie umyty i posiekany koperek, wymieszaj całość.

Brawka! Teraz zupka jest gotowa i możesz delektować się smakiem.

Ile kalorii ma zupa z kurek z warzywami i koperkiem?

Całość zupy ma 842 kcal, więc niewiele a jest bardzo pożywna 🙂 Jedna miseczka to ok. 225 kcal, w tym:

  • białka: 6,4 g
  • tłuszcze: 6,7 g
  • węglowodany: 39,6 g

Kurka wodna ale to dobre!