Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Nadszedł wrzesień, a z nim ochota na ciepłe posiłki. Gdy latko odchodzi w niepamięć dobrym rozwiązaniem stają się faszerowane warzywa. Tym razem wykorzystałam paprykę, która jest najlepszym źródłem witaminy C – jedno takie warzywko zaspokaja jej całkowite, dziennie zapotrzebowanie. A zawarta w niej witamina B6 poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek.

Składniki na farsz do papryki faszerowanej kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

  • komosa ryżowa (quinoa) 100g
  • 4 papryki czerwone
  • 4 jajka
  • szpinak 450g mrożony/ szpinak baby
  • czarne oliwki 100g
  • 1 czubata łyżka słonecznika
  • 1 czubata łyżka pestek dynii

Przyprawy do papryki faszerowanej kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

  • 3 czubate łyżki zielonego pesto 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • sól himalajska
  • pierz czarny
  • zioła prowansalskie

Przepis na 4 porcje papryki faszerowanej kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Na samym początku zajmij się przyrządzeniem farszu, który oparty jest na bazie szpinaku, kamosy i oliwek. Możesz wykorzystać zarówno szpinak mrożony jak i ten świeży.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Rozmrożony szpinak podduś na patelni z odrobiną wody. Dodaj szczyptę soli himalajskiej (najbardziej zalecana dla osób z chorą tarczycą ;)), szczyptę pieprzu oraz ziół prowansalskich. Podduś szpinak parę minut.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Wyciągnij ze słoiczka oliwki, dokładnie przepłucz. Posiekaj na plasterki. Dodaj do szpinaku. Kolejny składnik to kamosa ryżowa, inaczej quinoa. Do gotującej się wody wrzuć odmierzoną ilość kamosy i gotuj przez 10 minut. Odcedzone ziarenka dodaj do farszu. Wymieszaj dokładnie całość wraz z 1 łyżką słonecznika, 1 łyżką nasion pestek dyni oraz 3 łyżkami zielonego pesto.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Ok, farsz „dochodzi do siebie”, więc możesz spokojnie zając się czerwonymi osobnikami.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Papryki dokładnie umyj, wytrzyj z nadmiaru wody. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym zapieczesz warzywa. Możesz użyć naczynia z przykrywką, ale pamiętaj, że w trakcie pieczenia będziesz wbijać jajka do papryk. W związku z tym użyj najwygodniejszej dla siebie wersji.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Papryki przekrój wzdłuż na połówki, starannie nie rozrywając ich. Delikatnie za pomocą noża i łyżeczki wydrąż środek każdej z nich. Pamiętaj, żeby wypłukać dokładnie wydrążone „łódeczki” z pestek i pozostałości.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Ułóż czerwonych przyjaciół w naczyniu. Delikatnie nakładaj przygotowany farsz, ubijając go małą łyżeczką. W tych połówkach, do których będziesz wbijać jajko zrób troszkę więcej miejsca i nałóż mniej farszu. Tak, aby jajko dało radę wejść 😉

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Już prawie koniec, dasz radę!

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Teraz naczynie z paprykami leci do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym na 180-200 st. Piecz warzywa przed 40 minut. Pamiętaj, że 10 minut przed końcem wbijesz jajko do wybranych papryk. Chcesz do wszystkich? No problem! Najprościej zrobisz to za pomocą małego naczynka – filiżanki/kieliszka. Wbij jajko wcześniej do naczynka, a póżniej bezpośrednio wlewaj delikatnie do papryki. I tak z każdym jajkiem.

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Tak przyrządzone warzywka posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i wyłóż na talerze! 🙂

Ile kalorii ma papryka faszerowana?

Z podanych składników połowę papryk (cztery) zrobiłam z jajkiem, a drugą połowę (pozostałą czwórkę) ze zwykłym farszem. Jedna połówka papryki z jajkiem ma ok. 210 kcal, w tym:

  • białka: 9,6 g
  • tłuszcze: 11,1 g
  • węglowodany: 19,1 g

Kaloryczność obu wersji jest bardzo przybliżona, ale na pewno bardziej wartościowa ta z jajkiem ?

Papryka faszerowana kamosą ryżową, szpinakiem i jajkiem

Teraz czas na pałaszowanko 🙂