Tarta ze szpinakiem i fetą

Bezglutenowa tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta zazwyczaj kojarzona ze słodkim przysmakiem jest rodzajem wypieku na bazie ciasta kruchego, drożdżowego albo francuskiego. Osobiście doceniam każdą wersję, jednak dziś postanowiłam przygotować wersję wytrawną. Ten przepis dedykuję głównie osobom zmagającym się z celiakią, ponieważ wykorzystałam do niego mąkę bezglutenową. 

Składniki na ciasto bezglutenowej tarty ze szpinakiem i fetą

  • 250g mąki kokosowej
  • 100g masła bez laktozy
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek wody
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
  • maślanka 120ml

Składniki na farsz bezglutenowej tarty ze szpinakiem i fetą

  • 400g mrożonego szpinaku (można zastąpić świeżym)
  • 150ml napoju kokosowego 
  • Sera feta (300g)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki tartego sera (grana padano/parmezan/mozzarella)
  • łyżka oleju kokosowego
  • pieprz mielony
  • sól morska
  • czosnek granulowany/2 ząbki czosnku

Przepis na bezglutenową tartę ze szpinakiem i fetą

Zacznij od wyrabiania ciasta. Do miski wsyp mąkę kokosową (możesz oczywiście zastąpić ją dowolną mąką, taką którą lubisz), dodaj 2 żółtka, maślankę, 100g masła (możesz zastąpić olejem kokosowym nierafinowanym).

Zacznij ugniatać całość. Jeśli ciasto nie będzie się chciało zlepić dodaj parę łyżek wody. Pamiętaj, że będzie to kruche ciasto, które wyłożysz na spód tarty, więc nie musi mieć konsystencji ciasta na pierogi. To normalne, że będzie lekko sypkie i delikatne 😉

Wyrobione ciasto ukształtuj w kulkę, którą włożysz do lodówki na 30-60 minut. Gdy ciasto będzie się chłodzić, Ty zajmiesz się przygotowywaniem farszu.

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju kokosowego, rozmrożony szpinak wrzuć na patelnie. Duś go pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Dodaj 200g fety, mieszaj aż ser się rozpuści i połączy ze szpinakiem. Następnie przypraw do smaku szczyptą soli morskiej, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

Do miseczki wbij 3 jajka, wlej mleko kokosowe oraz dodaj 4 łyżki tartego sera (ja użyłam mozzarelli light, ale bardzo często wykorzystuje grana padano). Całość wymieszaj i dodaj do wystudzonego szpinaku z fetą.

Ciasto wyciągnij z lodówki i wyłóż na formie do tarty ugniatając palcami. Pamiętaj, żeby uformować nie tylko spód, ale i boki 🙂 Tak przygotowane ciasto podpiecz przed ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (termoobieg).

Na podpieczone ciasto wylej równomiernie farsz. Pozostałą część fety pokrój na większe kostki, które ułożysz w farszu. Tak przygotowaną tartę zapiecz w piekarniku (180-200 st. C) przez około 40-60 minut. Sprawdzaj, czy farsz się zetnie a boki przypieką. Tarta powinna mieć stałą konsystencję.

Ile kalorii ma tarta bezglutenowa ze szpinakiem i fetą?

Całość wypieku ma 3012 kcal. Tartę podzieliłam na 8 części, tak więc 1 porcja ma 377 kcal.

  • białka: 19,3g,
  • tłuszcze: 25,9g,
  • węglowodany: 23,3g.

Ślinka cieknie to pałaszuj! 😉