Wegański pad thai z tofu i warzywami

Pad thai, czyli jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które jest połączeniem różnych smaków od lekko słodkiego, kwaśnego do pikantnego. Przygotowywany w różnych wersjach, tych wegetariańskich na bazie tofu oraz w tych bardziej mięsnych z kurczakiem lub owocami morza. Swoją wersję przygotowałam w wersji wege. Zapraszam łakomczuszku!

Składniki na 5-6 porcji wegańskiego pad thaia z tofu i warzywami

  • 2 opakowania makaronu ryżowego (grube, płaskie nitki)
  • 4 marchewki (ok. 500g)
  • 1 duża cukinia (ok. 350g)
  • tofu wędzone (2 x 180g)
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • garść orzechów arachidowych (ziemnych) niesolonych
  • kiełki fasoli mung
  • olej kokosowy

Przyprawy do wegańskiego pad thaia z tofu i warzywami

  • garść białego sezamu
  • ciemny sos sojowy
  • kmin rzymski
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • sok z limonki

Przepis na wegański pad thai z tofu i warzywami

Warzywa dokładnie umyj i obierz.

Cukinie pokrój w małe paseczki, przekrawając najpierw ją wzdłuż parę razy, a następnie krój na talarki tworząc drobne paseczki.

Marchew kroimy za pomocą obieraczki na długie serpentynki. Marchew i cukinię uduś na rozgrzanej patelni z łyżeczką oleju kokosowego. Dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej oraz pół łyżeczki kminku rzymskiego. Od czasu do czasu mieszaj, stopniowo zmieszaj ogień.

Gdy warzywa będą się dusić, zajmij się przygotowaniem tofu. Całość pokrój w kostki, jednak nie za malutkie, bo trzeba będzie je usmażyć z każdej strony do zarumienienia.

Rozgrzej drugą patelnie z łyżeczką oleju kokosowego, wsyp na nią kosteczki. Następnie dodaj papryki słodkiej, curry i troszkę kminku rzymskiego, wywieszaj. Smaż na małym ogniu, tak aby kosteczki z każdej stron się zarumieniły i były chrupiące.

Do duszących się warzyw dodaj sos sojowy do smaku. Zagotuj wodę w garnku na makaron, w tym czasie umyj i pokrój drobno zieloną cebulkę.

Na małej patelni przypiecz orzeszki ziemne oraz ziarna sezamu.

Do gotującej się wody w garnku wrzuć makaron ryżowy, gotuj ok 5 minut. Uważaj, aby się nie rozgotował, pamiętaj, że ten typ makaronu dochodzi do miękkości bardzo szybko. Odcedzony makaron dodaj do reszty składników na patelni. Smaż całość chwilę, dodaj do całości sos sojowy, podpieczone nasiona i orzeszki wymieszaj.

Potrawę skrop sokiem z połowy limonki dodaj pokrojoną cebulkę i wymieszaj. Możesz dodać więcej przypraw jeśli potrawa jest za mało do Ciebie wyrazista.

Ile kalorii ma wegański pad thai z tofu i warzywami

Potrawę przyrządziłam na ok. 5-6 porcji, tak więc 1 porcja 300 g ma 576 kcal.

  • białka: 18,2g,
  • tłuszcze: 14,2g,
  • węglowodany: 95,3g.

Pad Thai to bardzo kaloryczny posiłek, robię go bardzo rzadko. To prawdziwa bomba węglowodanowa, na którą pozwalam sobie po solidnym treningu. Swoją wersję tej potrawy przygotowałam na bazie składników, które sama dobrze toleruję, tak więc mogą się one różnić od tych tradycyjnych (np. ząbki czosnku). Pamiętaj, że Ty możesz się bawić składnikami i proporcjami.

Omnomnom ?