Jeśli szukasz szybkiego przepisu, bo akurat zabrakło Ci weny do gotowania to placki z cukinii będą idealnym rozwiązaniem. Delikatne, chrupiące, a do tego smakują obłędnie. Kojarzone ze smakiem z dzieciństwa. Dziś szybki przepis na lekkostrawny lunch. Zapraszam 🙂
Na skróty!
Składniki na 3 porcje placków z cukinii
- 2 średnie cukinie (u mnie ok. 730g)
- 3 jajka
- 125g mąki pełnoziarnistej (5 łyżek)
Przyprawy do placków z cukinii
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
Składniki do dressingu do placków z cukinii
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- szczypta pieprzu czarnego/ziołowego
- szczypta tymianku
Przepis na placki z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Nadmiar wody należy odcisnąć, żeby placki nie miały zbyt płynnej konsystencji.
Pietruszkę i koperek umyj i drobno posiekaj.
Do miski wsyp mąkę (możesz użyć dowolnej, postaw na tą którą tolerujesz najbardziej).
Do miski wbij jajka, koper, pietruszkę, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Dopraw ziołami.
Wszystko dobrze wymieszaj. Konsystencja nie może być za rzadka, ponieważ placuszki podczas smażenia będą się rozwalać.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu roślinnego wedle uznania) uformuj placuszki. Smaż 2-3 min po jednej stronie, następnie przewróć placka na plecy do momentu, aż się zarumieni z każdej ze stron.
Ile kalorii mają placki z cukinii
Podane składniki starczyły na przygotowanie 12 sztuk placków, całość to ok. 810 kcal. Stąd jeden placuszek ma ok. 75 kcal 🙂
- białka: 4,5g,
- tłuszcze: 2g,
- węglowodany: 9,5g.
Będzie plackowane? 😉