Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Wiecie, że botwinka ma działania odkwaszające organizm? Do tego zawiera dużo żelaza, wapnia i witamin oraz działa kojąco na nerwy. Jeśli marzycie o obiadku, który sprawdzi się w upalne dni, to sycący i pyszny chłodnik z botwinki to idealne rozwiązanie.  

Składniki na 4 porcje chłodnika z botwinki

  • duży pęczek botwinki (wraz z bulwami)
  • włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 ogórki gruntowe
  • mleczko kokosowe
  • 2 jogurty (u mnie sojowe jogurty alpro 2 x 150g)

Przyprawy do chłodnika z botwinki

  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na 4 porcje chłodnika z botwinki

Chłodnik z botwinki

Na początku zajmij się przygotowaniem wywaru z warzyw. Umyj i obierz warzywa. Do przygotowania bulionu wykorzystałam 2 marchewki, pietruszkę, nieduży kawałek selera, por (który po ugotowaniu wyciągnęłam) oraz bulwy botwinki (te dodałam później).

Chłodnik z botwinki

Wrzuć do garnka pokrojone drobno warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por). Zalej wodą tak, żeby warzywa były przykryte. Zagotuj wodę z warzywami, po chwili zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut. W międzyczasie jak wywar będzie się bulgotał, odkrój z botwiny bulwy. Umyj obierz i pokrój na drobne paseczki.

Chłodnik z botwinki

Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone bulwy botwinki, 3-4 listki laurowe, 4-5 kuleczek ziela angielskiego. Gotuj do momentu, aż buraczki będą miękkie. W tym czasie zajmij się pokrojeniem liści botwinki i łodyg. Pamiętaj, żeby je najpierw dokładnie umyć i oczyścić z ziemi!

Chłodnik z botwinki

Listki ułóż jeden na drugim przetnij wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki ok. 2 centymetrowe. Łodygi również pokrój na kawałeczki. Dodaj wszystko do gotującego się wywaru. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie ściągnij z ognia zupę, poczekaj aż ostygnie.

Chłodnik z botwinki

Ok – zupa stygnie, więc umyj rzodkiewki i ogórki. Rzodkiewki pokrój w drobną kosteczkę, ogórki obierz, następnie przekrój na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrąż środek (pestki), tworząc łódeczki. Teraz możesz je drobno pokroić.

Chłodnik z botwinki

Z letniej zupy wyciągnij por, listki laurowe, ziele angielskie. Odlej połowę, zblenduj gładko. Najlepiej, żeby w tej części zupy, którą będziesz zmiksować znalazły się warzywa z włoszczyzny. Nie blenduj za dużo buraczków 😉

Dodaj umyte i pokrojone pęczki koperku i szczypiorku, puszkę mleczka kokosowego dobrze schłodzonego, rzodkiewki, ogórki. Przypraw szczyptą soli morskiej, pieprzu świeżo mielonego, łyżką wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko wymieszaj dokładnie. Jeśli chcesz uzyskać jaśniejszy kolor chłodnika możesz dodać 2 jogurty sojowe (lub zastąpić je kefirem).

Chłodnik z botwinki

Gotowy chłodnik wrzuć do lodówki i podaj jak całość będzie dobrze schłodzona 🙂

Jakie dodatki do chłodnika z botwinki?

Do swojego chłodnika możesz dodać jajko na twardo lub zrobić totalnie wegańską wersję z tofu. Ja do swojej wersji wkroiłam dodatkowo ogórki małosolne, a całość posypałam kiełkami koniczyny.

Ile kalorii ma chłodnik z botwinki?

Chłodnik z botwinki

Z podanych składników wyszły mi 4 miseczki chłodnika, gdzie 1 porcja (bez jajka) ma dokładnie 325 kcal:

  • białka: 11,4 g
  • tłuszcze: 20,4 g
  • węglowodany: 29, 4 g

Czy jest lepszy pomysł na lekki obiad w upalny dzień? 😉