Jeśli nie jesz mięsa lub zwyczajnie masz ochotę na pełnowartościowego kotlecika w wersji wege to ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Głównym jego składnikiem jest burak, czyli niepozorne warzywo zawierające dużą ilość kwasu foliowego, a do tego wpływające znakomicie na układ krwionośny. Regularne spożywanie buraków zapobiega anemii.
Na skróty!
Składniki na 3-4 porcje kotletów z buraka z ciecierzycą
- burak gotowany 400 g (ok. 3 buraki)
- ciecierzyca ugotowana 400 g
- mix ziaren: słonecznik i pestki dyni (50 g)
- 50 g płatków owsianych
- pasta tahini (1 łyżka)
- olej z pestek winogron (1 łyżeczka)
- len mielony (2 czubate łyżki)
Przyprawy do kotletów z buraka z ciecierzycą
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- kmin rzymski
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Składniki do dressingu kotletów z buraka z ciecierzycą
- 150 g jogurtu (u mnie sojowy alpro)
- 3 łyżki majonezu (u mnie vegan majo)
- kilka łyżeczek posiekanego koperku
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
Przepis na 3-4 porcje kotletów z buraka z ciecierzycą
Buraki umyj, obierz i ugotuj do miękkości (ok. 30 min). Następnie zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.
Podstawą przepisu jest ciecierzyca, którą musisz moczyć w wodze przez około 12 godzin. Najlepiej zalać 200 g suchej ciecierzycy wodą, dzień wcześniej. Po namoczeniu gotuj ciecierzycę przez godzinę. Odcedź i zmiksuj z połową startych buraków. Dodaj łyżkę tahini (25 g), łyżeczkę oleju z pestek winogron (może być zwykła oliwa z oliwek lub olej kokosowy).
*Jeśli nie masz czasu możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki 😉
Do miseczki wsyp 2 czubate łyżki lnu mielonego, zalej paroma łyżkami gorącej (ale niewrzącej) wody. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej papki.
Następnie wymieszaj dokładnie zmiksowaną masę z resztą startych buraków i lnem mielonym. Dodaj pokrojony koperek, pietruszkę. Przypraw większą lub mniejszą szczyptą kminku rzymskiego, pieprzu, słodkiej papryki oraz czosnku.
Wysyp mix ziaren słonecznika i pestek dyni oraz płatki owsiane na blat. Uformuj z „ciasta” małe kulki i odtocz je w panierce z ziaren i płatków. Połowę kotlecików zrobiłam w panierce z płatków owsianych, a drugą połowę z ziaren.
Tak przygotowane kotleciki wyłóż na blaszce, na którą wcześniej położysz papier do pieczenia.
Piecz na termoobiegu przez 40 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu podaj z dressingiem 😉
Ile kalorii mają kotlety z buraka z ciecierzycą?
Z podanych składników wyszło 12 małych kotlecików, jeden waży ok. 60 g i ma ok. 100 kcal, w tym:
- białka: 3,8 g
- tłuszcze: 2,8 g
- węglowodany: 15,2 g
To jak, ile z szajki małych buraczanych zwyroli wciągniesz na raz? 😀