Pieczone kotlety z buraka

Jeśli nie jesz mięsa lub zwyczajnie masz ochotę na pełnowartościowego kotlecika w wersji wege to ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Głównym jego składnikiem jest burak, czyli niepozorne warzywo zawierające dużą ilość kwasu foliowego, a do tego wpływające znakomicie na układ krwionośny. Regularne spożywanie buraków zapobiega anemii.

Składniki na 3-4 porcje kotletów z buraka z ciecierzycą

  • burak gotowany 400 g (ok. 3 buraki)
  • ciecierzyca ugotowana 400 g
  • mix ziaren: słonecznik i pestki dyni (50 g)
  • 50 g płatków owsianych
  • pasta tahini (1 łyżka)
  • olej z pestek winogron (1 łyżeczka)
  • len mielony (2 czubate łyżki)

Przyprawy do kotletów z buraka z ciecierzycą

  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny mielony
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany

Składniki do dressingu kotletów z buraka z ciecierzycą

  • 150 g jogurtu (u mnie sojowy alpro)
  • 3 łyżki majonezu (u mnie vegan majo)
  • kilka łyżeczek posiekanego koperku
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Przepis na 3-4 porcje kotletów z buraka z ciecierzycą

Pieczone kotlety z buraka

Buraki umyj, obierz i ugotuj do miękkości (ok. 30 min). Następnie zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.

Pieczone kotlety z buraka

Podstawą przepisu jest ciecierzyca, którą musisz moczyć w wodze przez około 12 godzin. Najlepiej zalać 200 g suchej ciecierzycy wodą, dzień wcześniej. Po namoczeniu gotuj ciecierzycę przez godzinę. Odcedź i zmiksuj z połową startych buraków. Dodaj łyżkę tahini (25 g), łyżeczkę oleju z pestek winogron (może być zwykła oliwa z oliwek lub olej kokosowy).

*Jeśli nie masz czasu możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki 😉

Pieczone kotlety z buraka

Do miseczki wsyp 2 czubate łyżki lnu mielonego, zalej paroma łyżkami gorącej (ale niewrzącej) wody. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej papki.

Pieczone kotlety z buraka

Następnie wymieszaj dokładnie zmiksowaną masę z resztą startych buraków i lnem mielonym. Dodaj pokrojony koperek, pietruszkę. Przypraw większą lub mniejszą szczyptą kminku rzymskiego, pieprzu, słodkiej papryki oraz czosnku.

Wysyp mix ziaren słonecznika i pestek dyni oraz płatki owsiane na blat. Uformuj z „ciasta” małe kulki i odtocz je w panierce z ziaren i płatków. Połowę kotlecików zrobiłam w panierce z płatków owsianych, a drugą połowę z ziaren.

Pieczone kotlety z buraka

Tak przygotowane kotleciki wyłóż na blaszce, na którą wcześniej położysz papier do pieczenia.

Pieczone kotlety z buraka

Piecz na termoobiegu przez 40 min w temperaturze 180-200 stopni. Po upieczeniu podaj z dressingiem 😉

Ile kalorii mają kotlety z buraka z ciecierzycą?

Z podanych składników wyszło 12 małych kotlecików, jeden waży ok. 60 g i ma ok. 100 kcal, w tym:

  • białka: 3,8 g
  • tłuszcze: 2,8 g
  • węglowodany: 15,2 g

To jak, ile z szajki małych buraczanych zwyroli wciągniesz na raz? 😀