Sezon bakłażanowy dopiero przed nami – jego początek przypada na czerwiec. Jednak na testowanie przepisów z nim w roli głównej nigdy nie jest za wcześnie. Dlatego, że bakłażany są drogocennym źródłem potasu, wapnia i magnezu, a dodatkowo posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego. To co zachęciłam?
Na skróty!
Składniki na 2-4 porcje faszerowanego bakłażana
- 2 kostki wędzonego tofu (180g x 2)
- 2 średnie bakłażany (ok. 280g x 2)
- oliwki czarne 80g
- puszka pomidorów krojonych 400g
- orzechy brazylijskie 45g
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
Przyprawy potrzebne do przyrządzenia faszerowanego bakłażana
- curry
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- sól morska
Przepis na faszerowany bakłażan
Bakłażany dokładnie umyj. Odkrój “czapeczki” i przekrój na połowy wzdłuż warzyw.
Przed przygotowaniem farszu, który będziesz wkładać do brzuszków bakłażanów musisz lekko podpiec ich połówki w piekarniku. Ale za nim to zrobisz pokrój delikatnie środek najpierw wzdłuż, a później w poprzek, tworząc kosteczki. Gdy bakłażan się upiecze wydrążysz je delikatnie za pomocą małej łyżeczki.
Bakłażany skrop delikatnie oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi, przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 200 st. C, piecz przez 30 minut.
Podczas, gdy bakłażany będą się podpiekały w piekarniku zacznij przygotowywać farsz. Tofu porwij na małe kawałeczki, tak żeby wyglądem przypominało mięso mielone.
Następnie podsmaż delikatnie tofu na oliwie z oliwek, ciągle mieszając i dodając przyprawy: curry i paprykę słodką oraz pieprz ziołowy. Przygotuj orzechy brazylijskie, pokrój na mniejsze części i podpiecz na mniejszej patelni do momentu zarumienienia.
Dodaj orzechy do tofu, wymieszaj i skosztuj – jeśli poczujesz za mało przypraw to śmiało dosyp więcej.
Teraz dodaj pomidory z puszki (ja zmiksowałam je na gładką masę tworząc sos pomidorowy). Wymieszaj wszystko, podduś. Przygotuj oliwki i przekrój je na plasterki, a następnie dodaj do farszu. Pamiętaj o mieszaniu 😉
Wyciągnij bakłażany, ostudź i wydrąż środek. Mięciutki środek bakłażanów dodaj do farszu – podduś, aż wszystko będzie miękkie. Następnie po przygotowaniu farszu dodaj do niego drobno posikany koperek i wymieszaj. Farsz może przypominać swoim smakiem lekko grzybowe danie. Napełnij nim bakłażany i zapiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 C st. przez 30 min.
Gotowe bakłażany udekoruj pietruszką.
Ile kcal ma faszerowany bakłażan?
Moja wersja bakłażana ma dokładnie 1280 kcal we wszystkich 4 połówkach, ale spokojnie 1 połówka ma 320 kcal:
- białka: 16,1g,
- tłuszcze: 22,5g,
- węglowodany: 15,4g.
Udało się? No to czas na degustację mordko 🙂