Bakłażan faszerowany wędzonym tofu i czarnymi oliwkami

Sezon bakłażanowy dopiero przed nami – jego początek przypada na czerwiec. Jednak na testowanie przepisów z nim w roli głównej nigdy nie jest za wcześnie. Dlatego, że bakłażany są drogocennym źródłem potasu, wapnia i magnezu, a dodatkowo posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego. To co zachęciłam?

Składniki na 2-4 porcje faszerowanego bakłażana

  • 2 kostki wędzonego tofu (180g x 2)
  • 2 średnie bakłażany (ok. 280g x 2)
  • oliwki czarne 80g
  • puszka pomidorów krojonych 400g
  • orzechy brazylijskie 45g
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku

Przyprawy potrzebne do przyrządzenia faszerowanego bakłażana

  • curry
  • papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól morska

Przepis na faszerowany bakłażan

Bakłażany dokładnie umyj. Odkrój “czapeczki” i przekrój na połowy wzdłuż warzyw. 

Przed przygotowaniem farszu, który będziesz wkładać do brzuszków bakłażanów musisz lekko podpiec ich połówki w piekarniku. Ale za nim to zrobisz pokrój delikatnie środek najpierw wzdłuż, a później w poprzek, tworząc kosteczki. Gdy bakłażan się upiecze wydrążysz je delikatnie za pomocą małej łyżeczki. 

Bakłażany skrop delikatnie oliwą z oliwek i posyp ziołami prowansalskimi, przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 200 st. C, piecz przez 30 minut. 

Faszerowany bakłażan

Podczas, gdy bakłażany będą się podpiekały w piekarniku zacznij przygotowywać farsz. Tofu porwij na małe kawałeczki, tak żeby wyglądem przypominało mięso mielone. 

Faszerowany bakłażan

Następnie podsmaż delikatnie tofu na oliwie z oliwek, ciągle mieszając i dodając przyprawy: curry i paprykę słodką oraz pieprz ziołowy. Przygotuj orzechy brazylijskie, pokrój na mniejsze części i podpiecz na mniejszej patelni do momentu zarumienienia.

Dodaj orzechy do tofu, wymieszaj i skosztuj – jeśli poczujesz za mało przypraw to śmiało dosyp więcej.

Faszerowany bakłażan

Teraz dodaj pomidory z puszki (ja zmiksowałam je na gładką masę tworząc sos pomidorowy). Wymieszaj wszystko, podduś. Przygotuj oliwki i przekrój je na plasterki, a następnie dodaj do farszu. Pamiętaj o mieszaniu 😉

Wyciągnij bakłażany, ostudź i wydrąż środek. Mięciutki środek bakłażanów dodaj do farszu – podduś, aż wszystko będzie miękkie. Następnie po przygotowaniu farszu dodaj do niego drobno posikany koperek i wymieszaj. Farsz może przypominać swoim smakiem lekko grzybowe danie. Napełnij nim bakłażany i zapiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 C st. przez 30 min.

Faszerowany bakłażan

Gotowe bakłażany udekoruj pietruszką.

Ile kcal ma faszerowany bakłażan?

Moja wersja bakłażana ma dokładnie 1280 kcal we wszystkich 4 połówkach, ale spokojnie 1 połówka ma 320 kcal:

  • białka: 16,1g,
  • tłuszcze: 22,5g,
  • węglowodany: 15,4g.

Udało się? No to czas na degustację mordko 🙂