Wiosna zawitała na dobre ze wszystkimi jej kolorami. Nadszedł czas na sezonowe warzywa i owoce. Dziś postanowiłam jako pierwszą powitać botwinkę, której sezon rozpoczyna się właśnie w maju.
Na skróty!
Składniki na 2 porcje gulaszu wegetariańskiego z botwinką z orzechami włoskimi i fetą
- 1 pęczek świeżej botwiny (ok. 500g)
- 300g marchwi (2 średnie szt.)
- 200g pietruszki w korzeniu (2 szt.)
- pęczek natki pietruszki
- mała papryka czerwona
- 40g czerwonej soczewicy
- garść orzechów włoskich
- feta 60g
Przyprawy do gulaszu wegetariańskiego
- 1 łyżka mixu słonecznika i pestek dyni
- pieprz ziołowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
- kmin rzymski
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- sól morska
Przepis na gulasz wegetariański z botwinki, z orzechami włoskimi i fetą
Soczewicę namocz na ok. godzinę przed dodaniem jej do potrawy. W tym czasie botwinę dokładnie umyj wraz z liśćmi oraz cienkimi ogonkami liściowymi (łodygami). Bulwy wyszoruj pod bieżącą wodą.
Odkrój oddzielnie, łodygi, liście i buraczki.
Liście możesz ułożyć warstwowo jeden na drugim, przeciąć wzdłuż a następnie ułożony stosik pokroić w poprzek w delikatne paseczki. Zagotuj w garnku wodę (poziom wody ma przykrywać pokrojone części botwinki). Ja użyłam głębokiej patelni, ale jeśli nie masz takiej użyj zwykłego garnka.
Łodygi pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć wszystkie części botwinki do gotującej się wody, zmniejsz lekko ogień, tak aby wywar botwinkowy troszkę się poddusił i bulgotał.
W tym czasie umyj i obierz marchewki oraz pietruszki w korzeniu. Pokrój na talarki. Dodaj do duszącej się botwinki.
Do duszącej się potrawy dodaj ziele angielskie (ja dodałam 4 kuleczki), szczypkę soli morskiej, pół łyżeczki papryki słodkiej, szczypkę pieprzu ziołowego, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czosnku, szczyptę kminu rzymskiego, pół łyżeczki ziół prowansalskich.
Pamiętaj, że jeśli uznasz, że wolisz bardziej wyrazisty smak, nie krępuj się i śmiało dodaj większą ilość przypraw.
Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Ciągle mieszając oraz sprawdzając poziom wody, jeśli odparuje dolej przegotowanej. Po 20 minutach dodaj soczewicę (najpierw lekko ją odsączając).
Duś ok 30-45 minut całość do całkowitego połączenia się smaków oraz zmiękczenia soczewicy. Nie zapominaj o mieszaniu i sprawdzaniu poziomu wody 🙂
Skosztuj czy wszystko gra 🙂
Wegetariański gulasz – jakie dodatki?
Jeśli poczujesz, że przypraw wdarło się za dużo, żeby złagodzić pikantny smak do gotowego gulaszu możesz dodać mleczko kokosowe.
Wlej do miseczek. Umyj i pokrój pietruszkę i śmiało posyp danie 😉
Na wierzch dałam kawałeczki fety oraz podpieczone orzechy włoskie ze słonecznikiem oraz pestkami dyni.
*Jeśli nie jesz nabiału albo jesteś nazivegan, zrezygnuj z fety i zastąp ją wegańskim serem np. z nerkowców.
Ile kalorii ma gulasz wegetariański?
Moja wersja dania ma w porcji około:
- 450-470 kcal
- białka: 24,1g,
- tłuszcze: 20,4g,
- węglowodany: 58g.
Smacznego mordko! 🙂