Nigdy nie dopuszczam do dłuższych przerw między posiłkami. Jadam mniej więcej co 3 godziny, dzięki czemu unikam dłuższego uczucia głodu w swoim organizmie, co pozwala mi utrzymać stały poziom glukozy we krwi. Dlatego tak bardzo istotne jest dla mnie drugie śniadanie, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Dziś pokażę Ci moją ulubioną wersję!
Na skróty!
Składniki na 2-3 szklanki zielonego koktajlu (smoothie) z nasionami chia i spiruliną
- Nasiona chia 25g
- 2 banany (u mnie było to 170g bez skórki)
- 2 pomarańcze (u mnie wyszło ok 450g bez skórek)
- 2 kiwi (bez skórki 120g)
- Spirulina 15g (2 łyżeczki)
- Napój migdałowy 250 ml (polecam również kokosowy lub inny według preferencji 😉 )
Przepis na zielony koktajl z nasionami chia i spiruliną
Nasionka chia na ok. 30 min przed blendowaniem delikatnie zalej (możesz to zrobić zwykłą wodą lub napojem roślinnym, którego użyjesz do mikstury). Do koktajli zazwyczaj wybieram napój kokosowy lub migdałowy.
Gdy nasionka będą “dochodzić” umyj i obierz owoce.
Owocowych bohaterów pokrój na kawałki i wrzuć do nasion, całość miksuj parę minut do uzyskania jednolitego płynnego napoju.
Zdrowy zielony koktajl – jakie dodatki?
Bardzo polecam Ci dodanie garści świeżego szpinaku lub jarmużu, dzięki czemu przemycisz dodatkowe witaminy i składniki odżywcze. Możesz się bawić składnikami, proporcjami wydobywać różne sami. Chia zastąpić płatkami owsianymi albo siemieniem lnianym, a pomarańcze gruszkami. Wszystko wedle Twojego uznania.
Po przyrządzeniu zielony koktajl wlej do szklanek i delektuj się jego smakiem! Całość ma ok: 630 kcal, więc Twoja porcja może mieć ok. 210-315 kcal, czyli idealnie na drugie śniadanie.
Na zdrowie! 🙂