Wegańskie kopytka

Wegańskie kopytka z tofu

Przed Wami przepis na wegańskie kopytka z tofu. Sprawdźcie, jak zrobić smaczny i zdrowy posiłek zastępując twaróg sojowym tofu. Do dzieła!

Wegańskie kopytka z tofu – składniki na 3-4 porcje:

  • 2 opakowania tofu 180g
  • ok. 5 łyżek soku z cytryny
  • mąka ryżowa (możesz użyć pszennej) 150g – 170g
  • skrobia ziemniaczana 90g
  • szczypta soli morskiej

Przepis na wegańskie kopytka

Kostki tofu pokrój na drobne kawałki.

Wegańskie kopytka przepis

Dodaj 4-5 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej cytryny. Jeśli smak tofu będzie nadal wyczuwalny dodaj jeszcze troszeczkę soku.

Wegańskie kopytka z tofu

Zblenduj całość dokładnie na masę, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną.

Wegańskie kopytka - jak zrobić?

Gotowe ciasto wyrób rękami do momentu jak będzie lekko “strzelać” podczas ugniatania – będzie słychać uciekające cząsteczki powietrza.
Rozwałkuj na stolnicy ciasto tworząc z niego podłużne wałki. Odbij wzorek z widelca wzdłuż wałka, następnie pokrój ciasto na kawałki – stwórz własne kopytka.

Wegańskie kopytka z tofu - jak zrobić?

Ile muszą się gotować wegańskie kopytka?

Surowe kopytka gotuj 4-6 minut (w zależności od proporcji dodanych składników czas gotowania może być troszkę dłuższy).

Ja do swojej porcji dodałam pieczone warzywa z cebulką dymką i pestkami dyni. 😉

Wegańskie kopytka z tofu - przepis

Wegańskie kopytka – jakie dodatki?

Również polecam wersję “na słodko” z cynamonem i miodem.

Wegańskie kopytka na słodko

Idealne dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy 🙂

Dla ciekawskich: 1 kopytko ma ok. 48 kcal (u mnie wyszło 27 sztuk), białka: 2,3g, tłuszcze: 1,2g, węglowodany: 7g.
*Miary są orientacyjne i zależą od ilości dodanych składników.

Smacznego!