Przed Wami przepis na wegańskie kopytka z tofu. Sprawdźcie, jak zrobić smaczny i zdrowy posiłek zastępując twaróg sojowym tofu. Do dzieła!
Na skróty!
Wegańskie kopytka z tofu – składniki na 3-4 porcje:
- 2 opakowania tofu 180g
- ok. 5 łyżek soku z cytryny
- mąka ryżowa (możesz użyć pszennej) 150g – 170g
- skrobia ziemniaczana 90g
- szczypta soli morskiej
Przepis na wegańskie kopytka
Kostki tofu pokrój na drobne kawałki.
Dodaj 4-5 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej cytryny. Jeśli smak tofu będzie nadal wyczuwalny dodaj jeszcze troszeczkę soku.
Zblenduj całość dokładnie na masę, dodaj mąkę oraz skrobię ziemniaczaną.
Gotowe ciasto wyrób rękami do momentu jak będzie lekko “strzelać” podczas ugniatania – będzie słychać uciekające cząsteczki powietrza.
Rozwałkuj na stolnicy ciasto tworząc z niego podłużne wałki. Odbij wzorek z widelca wzdłuż wałka, następnie pokrój ciasto na kawałki – stwórz własne kopytka.
Ile muszą się gotować wegańskie kopytka?
Surowe kopytka gotuj 4-6 minut (w zależności od proporcji dodanych składników czas gotowania może być troszkę dłuższy).
Ja do swojej porcji dodałam pieczone warzywa z cebulką dymką i pestkami dyni. 😉
Wegańskie kopytka – jakie dodatki?
Również polecam wersję “na słodko” z cynamonem i miodem.
Idealne dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy 🙂
Dla ciekawskich: 1 kopytko ma ok. 48 kcal (u mnie wyszło 27 sztuk), białka: 2,3g, tłuszcze: 1,2g, węglowodany: 7g.
*Miary są orientacyjne i zależą od ilości dodanych składników.
Smacznego!